התיישנות רשלנות רפואית: חשיבות הבנת החוקים הישראליים

התיישנות רשלנות רפואית
תוכן עניינים

ברוב המקרים, רופאים, מנתחים, אנשי מעבדות, רוקחים וצוותים רפואיים הם אנשי מקצוע מוכשרים ביותר שמבצעים את תפקידם במסירות ותחת הסמכה הרפואית הנדרשת בתחומם. אבל קיימים מקרים שבהם טעויות עלולות להוביל לפגיעה חמורה במטופלים, ובמקרים אלו חשוב לפתוח בהליכים המשפטיים בהקדם, לפני שיחול חוק התיישנות רשלנות רפואית.

במדריך מקיף זה, המומחים של MedLawyers, אתר הרשלנות הרפואית הגדול בישראל מסביר מהו חוק ההתיישנות בתביעות רשלנות רפואית, ואיך להתנהל נכון כדי למצות את הדין עם האחראים. בין היתר, אלו הנושאים שנעסוק בהם:

  • אכיפת רשלנות רפואית למרות שחלה התיישנות.
  • הכלל העיקרי של התיישנות רשלנות רפואית: חלפו 7 שנים מהאירוע.
  • חריגים לתקופת 7 השנים.
  • האם ניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית לאחר שחלה תקופת ההתיישנות?
  • דוגמאות למקרי רשלנות רפואית.
  • ההמלצה הראשונה שתקבלו מעורך הדין שלכם היא לא להמתין עם התביעה.
  • ותשובות לשאלות הנפוצות שלכם.

אכיפת רשלנות רפואית למרות שחלה התיישנות

רשלנות רפואית יכולה לגרום לבעיות בריאותיות עם השלכות ארוכות טווח, או אפילו לגרום למוות מיותר, שמוגדר בחוק כמוות בעוולה, ולכן מתקיימת הקפדה על הליכי רשלנות רפואית אכיפה, כך שבכל מקרה של פגיעה או פטירה כתוצאה מרשלנות רפואית, ניתן יהיה להגיש תביעה כנגד הרופא או כנגד המוסד הרפואי שבו בוצעה הרשלנות.

יחד עם זאת, חשוב להבין  מאוד לדעת כי גם אם חלה רשלנות רפואית, בפרק הזמן שמוגדר בחוק ושתיכף נדבר עליו, קיימים מקרים חריגים שעדיין אפשר להגיש את התביעה. אז מתי זה קורה? האם יש תקדימים לתביעות שנדחו בשל התיישנות רפואית? איך מתנהלים נכון? בואו נצלול לעומק הנושא.

הכלל המרכזי של התיישנות רשלנות רפואית: חלפו 7 שנים ממועד האירוע 

על פי החוק במדינת ישראל, סף ההתיישנות על עבירות רשלנות רפואית הוא 7 שנים ממועד האירוע, אבל סעיף 10 לחוק הרשלנות קובע שאם המטופל היה קטין בזמן האירוע, ההתיישנות תחל לאחר 7 שנים ממועד הגעתו לגיל 18.

קיימים כמה סעיפים חריגים שנוגעים למקרי רשלנות רפואית בהריון התיישנות או לכל מקרה מורכב שקשה להוכיח בבית המשפט, כך שאם המקרה שלכם מבוסס על אחד או יותר מסעיפי חריגה שקבועים בחוק, חשוב שתתייעצו עם עורך הדין שתבחרו באתר על מנת להוכיח את התקיימות החריגות במקרה שלכם, ולהתקדם להגשת התביעה גם לאחר שחל מועד ההתיישנות.

חריגים לתקופת 7 השנים

למרות שהכלל הבסיסי לעניין התיישנות רשלנות רפואית הוא 7 שנים ממועד הרשלנות, או 7 שנים לאחר הגיעו של מטופל קטין לגיל 18, קיימים כמה חריגים שיכולים לאפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית גם לאחר שהחלה תקופת ההתיישנות, והם:

סעיף 89, 2, לפקודת הנזיקין: הנזק לא התגלה באותו היום בו הוא נגרם

אם הנזק שנגרם כתוצאה מהרשלנות הרפואית לא התגלה באותו היום שבו בוצע הטיפול הרשלני, ניתן להגיש תביעה על רשלנות רפואית עד 10 שנים לאחר המקרה. 

חשוב להבין כי לעיתים נזקים רפואיים אשר התרחשו בעקבות רשלנות רפואית אינם מתגלים באותו היום, ולעיתים גם כמה שנים מאוחר יותר, ולכן ההחרגה הזו היא חשובה מאוד.

סעיף 8 לחוק ההתיישנות: התיישנות שלא מדעת

אם הנפגע לא ידע שבוצעה במקרה שלו רשלנות רפואית, ומאוחר יותר הוכח כי יש קשר בין רשלנות רפואית שבוצעה בטיפול בו לבין נזקים בריאותיים או אפילו פטירה, יהיה ניתן להגיש תביעה בתוך 7 שנים מהיום בו התגלה הקשר בין הטיפול הרשלני לבין אותו נזק. 

זוהי החרגה מורכבת ביותר להוכחה, ולכן היא מתקבלת על ידי בתי המשפט רק במקרים נדירים מאוד.

סעיף 11 לחוק ההתיישנות: לקות נפשית או שכלית

סעיף זה קובע כי בקרה שבו המטופל סבל מלקות נפשית או שכלית זמנית או קבועה, ועבר טיפול רפואי שבוצע ברשלנות, כשאין אפוטרופוס שילווה אותו, פרק הזמן של הלקות הנפשית לא ייספר במניין שנות ההתיישנות.

במקרים אלו, ספירת שנות תקופת התיישנות רשלנות רפואית מתחילה רק לאחר שמונה לנפגע אפוטרופוס אשר אמון על ענייניו ויכול להבחין ברשלנות שבוצעה ובנזקים שנגרמו.

הודאת הנתבע

במצב בו הנתבע (הרופא שביצע את הרשלנות הרפואית או הנהלת המוסד הרפואי בו בוצע הטיפול) מודים בטעותם, תקופת 7 השנים להתיישנות תתחיל להיספר מהיום בו בוצעה ההודאה הזו.

האם ניתן להגיש תביעה לאחר שחלה תקופת ההתיישנות הקבועה בחוק או במקרים החריגים?

למעט כל החריגים שדיברנו עליהם, אין אפשרות להגיש תביעה על רשלנות רפואית לאחר שהסתיימה תקופת התיישנות רשלנות רפואית. גם במידה והתביעה מוגשת בטענת חריג או לקראת תחילה של תקופת ההתיישנות, אזי חובת ההוכחה שידרוש מבית המשפט מהתובע תהיה הרבה יותר גבוהה.

לכן חשוב להבין שתביעות רשלנות רפואית הן מורכבות מאוד, במיוחד אם חלה עליהן כבר תקופת ההתיישנות, ולכן יש להקפיד על קבלת ייעוץ עורך דין של רשלנות רפואית שיש לו מוניטין מעולה בתחום, והתמחות מיוחדת בעבירות רשלנות רפואית.

איש מקצוע מומחה ומנוסה ייעץ, ילווה וייצג אתכם בהליכים המשפטיים עד למיצוי מלוא הזכויות המגיעות לכם. עכשיו בואו נבחן שתי דוגמאות למקרים בהם חלה התיישנות רשלנות רפואית.

דוגמאות למקרי התיישנות של רשלנות רפואית

בשנת 2015 הגישה אישה מפלורידה תביעה נגד בית החולים בעקבות רשלנות רפואית של קרדיולוג שטיפל בה בין השנים 2011-2012. בשנת 2019 היא הוסיפה תיקון לכתב התביעה המקורי בטענה שגם ילדיה סבלו כתוצאה מהרשלנות הרפואית, מכיוון שלא יכלה לטפל בהם.

בית המשפט קבע שתיקון התביעה מצריך תביעה חדשה, ומסגרת הזמן פגה, ולכן דחה את התביעה.

במקרה של רשלנות רפואית בבאר שבע, מטופל הגיש תביעה בשנת 2004, על ניתוח גב רשלני שבוצע לטענתו בשנת 1994, אבל התביעה נדחתה בטענת התיישנות, למרות שהתובע טען שזהו מקרה של התיישנות שלא מדעת.

ההמלצה הראשונה שתקבלו מעורך הדין שלכם היא לא להמתין עם התביעה

עורכי דין המתמחים ברשלנות רפואית מתחילים את הייעוץ לנפגעים עם המלצה חמה שלא להמתין עם התביעה, ובוודאי שלא להמתין לסף התיישנות רשלנות רפואית, מכיוון שיהיה קשה מאוד לשכנע את בית המשפט לקבל את התביעה, וברוב המקרים היא תידחה, כך שהנפגעים לא יקבלו את הפיצויים המגיעים להם, גם אם ברור לחלוטין שהנתבעים אשמים בנזקים שנגרמו.

עם הבנת חוק ההתיישנות, ניתן למנוע את דחיית בית המשפט את התביעה על הסף, ועורך דין מנוסה, אתי ומקצועי יעצים אתכם לנקוט בפעולה בזמן אם הוא מאמין שיש לכם עילת תביעת רשלנות רפואית. 

בסופו של דבר, כשאתם מבינים את זכויותיכם, מזהים את עילת התביעה שלכם, ונוקטים בצעדים יזומים, עורך הדין שתבחרו באתר MedLawyers ידריך אתכם בהליכים שמטרתם להוציא את הצדק לאור.

המומחים של MedLawyers עונים על השאלות הנפוצות שלכם:

מהי התיישנות רשלנות רפואית?

התיישנות רשלנות רפואית היא מגבלת זמן במסגרתה על מטופל להגיש תביעה נגד נותן שירותי בריאות או הנהלת מרכז רפואי על רשלנות שבוצעה לכאורה. התביעה צריכה להיות מוגשת בתוך פרק זמן של שבע שנים ממועד המקרה.

מה קורה אם אחמיץ את תקופת ההתיישנות להגשת תביעת רשלנות רפואית?

במקרה זה, סביר להניח שבית המשפט ידחה את התביעה, מה שאומר שלא ניתן יהיה לתבוע פיצויים בגין נזקים או פציעות שנגרמו כתוצאה מהרשלנות, ללא קשר לעוצמת המקרה, וגם כשברור לחלוטין שהנתבעים אחראים לנזקים.

האם ניתן להאריך את תקופת ההתיישנות?

בחלק מהמקרים, בית המשפט יבחר להאריך את תקופת ההתיישנות בתביעת רשלנות רפואית, כמו למשל במקרה שבו הנפגע לא היה מודע לפציעה שנגרמה לו עד שהיא התחילה להציג תסמינים חמורים, ובמקרה זה, בית המשפט יקבע שהתקופה להגשת כתב התביעה היא ממועד הגילוי ולא ממועד הפגיעה.
במקרים אחרים, בית המשפט יבחר להאריך את תקופת ההתיישנות אם הפגיעה בוצעה בקטין, ובמקרה זה ניתן יהיה להגיש את התביעה בתוך פרק זמן של שבע שנים מהיום שבו הילד מגיע לגיל 18. עורך דין מומחה במקרי רשלנות רפואית בבאר שבע או בכל מקום אחר בארץ שבו התרחשה הרשלנות, יסביר לכם את לשון החוק וההשלכות במקרה שלכם.

האם ניתן לקצר את תקופת ההתיישנות?

בחלק מהמקרים, ניתן לקצר את תקופת ההתיישנות בגין רשלנות רפואית באמצעות חוזה בין המטופל לבין הרופא, המנתח או הנהלת המרכז הרפואי. חוזים אלו ידועים כ"ויתור על רשלנות רפואית" או "הסכמי בוררות לפני פציעה".
בחתימה על חוזה כזה, המטופל עשוי להסכים מראש לוותר על זכותו להגיש תביעת רשלנות רפואית או שהוא עשוי להסכים לקיצור תקופת ההתיישנות, למרות האמור בחוק.
יחד עם זאת, החוקיות של הסכמים אלה משתנה בהתאם למקרה, ועשויה להיות נתונה לערעור, במיוחד במקרים בהם החתימה על ההסכם נכפתה על המטופל או שהוא לא היה במצב תודעתי שאפשר לו לחתום על הסכם כזה מתוך הבנת סעיפיו והשלכותיו. במקרים אלו, בית המשפט יבטל את תקפות החוזה.

נפגעתם בגלל רשלנות רפואית? ייתכן שמגיעים לכם פיצויים.

צרו עמנו קשר לייעוץ חינם

דילוג לתוכן