מטופלים מצפים שלרופאים שלהם תהיה רמה מסוימת של מיומנות רפואית, ידע ומקצועיות בתחומם, וכשזה מגיע לרשלנות רפואית, שאלת המיומנות והמקצועיות של הרופאים מוטלת בספק. אבל מה לגבי רופאים שהמיומנות שלהם עשויה להיות נאותה, אבל האתיקה שלהם לוקה בחסר?
כאשר אנשי מקצוע רפואיים חוצים קו אתי, הם עלולים לפגוע בחולים כפי שמתרחש כשהם מבצעים טעויות במהלך הניתוח או האבחון. הפרה אתית לא עשויה לגרום לנזק שמתברר מיד כטעות רפואית. הרי אם מטופל מדמם במהלך הניתוח עקב רשלנותו של המנתח, הנזק ברור ובלתי הפיך.
בואו נדבר על פגיעה באוטונומיה רשלנות רפואית כדי להבין מה הפרה אתית כל כך חשובה ולמה יש להטיל אחריות על אנשי מקצוע רפואיים לנזק שהם גורמים למטופלים שלהם. המומחים המשפטיים של MedLawyers זמינים לסייע לכם בייעוץ, ליווי וייצוג בכל מקרה בו זכויותיכם כמטופלים נפגעו, עד למיצוי הדין עם האחראים.
מהי אתיקה רפואית ומהי הפרה?
כפי שרוב האנשים יודעים, עם הסמכתם, רופאים מחויבים לבצע את תפקידם תחת “שבועת היפוקרטס”, הרופא היווני. שבועה זו קובעת במפורש שהפריבילגיה לטפל בחייהם ובבריאותם של בני אדם אחרים היא חמורה, ואפילו קדושה.
עיקרון ההימנעות מביצוע נזק מאומץ על ידי מקצוע הרפואה וחל גם על הרופאים בישראל, למרות שהם מחויבים לתפילת הרופא, שחוברה על ידי הרמב”ם, ולשבועת הרופא העברי, שחוברה על ידי ד”ר ליפמן בן שלמה היילפרין, שכוללות חלק מהמשמעויות של שבועת היפוקרטס.
אז גם אם לא תמיד ניתן לרפא או לעזור לחולה, רופא צריך להימנע מפגיעה במטופלים, במיוחד בכוונה. הצד השני של עיקרון זה הוא תועלת: הרופאים צריכים לנקוט בכל המאמצים על מנת לסייע למטופלים, ובמקרים קיצוניים, הפגיעה מתבררת באמצעות נתיחה לאחר המוות רשלנות רפואית.
רופאים צריכים גם לכבד את האוטונומיה והכבוד של המטופלים
לעתים קרובות, מחלה גוזלת מהמטופלים את השליטה על בריאותם וחייהם, ורופאים צריכים להימנע מלקחת עוד יותר את זכותם של המטופלים שלהם להגדרה עצמית. זכות המטופלים לקבל החלטות הנוגעות לבריאותם צריכה להישמר, כל עוד הם מסוגלים לקבלת החלטות עצמאיות. עקרון “הסכמה מדעת” נובע מזכותו של המטופל לאוטונומיה.
ויש גם את עקרון הצדק, שנוגע יותר לצד המשפטי מאשר לצד הרפואי. תארו לעצמכם תרחיש של הפרת סיעוד רשלנות רפואית, כשבן משפחה קרוב לכם, שזקוק בדחיפות להשתלת לב, אינו מקבל את הטיפול מפני שנדבן עשיר שתרם לבית החולים כספים רבים, קיבל את השתלת הלב לפניו, למרות שמצבו פחות חמור.
סוגיית ההסכמה מדעת
כדי שמטופל יוכל באמת להביע באופן נחרץ את מאפייני הטיפול בו כדי להציע את נקודת המבט שלו, נדרשת הבנה מקיפה הן של התנאים הנוכחיים, לצד הידע המקיף על ההשלכות של כל אפשרות טיפול או הימנעות מטיפול, וזה המקום שבו הסכמה מדעת היא בעלת חשיבות מכרעת.
הימנעות מביצוע עבירת רשלנות רפואית מתרחשת כשרופאים מקפידים לוודא שהסכמה מדעת התקבלה על ידי המטופל, לפני שהם מבצעים הליך רפואי מכל סוג שהוא. יחד עם זאת, זה לא תמיד המקרה כאשר קיימים מחסומים מערכתיים המעכבים את הבנת המטופל.
אבל לא כל מטופל מסוגל להבין את הניסוח הרפואי של טופס הסכמה מדעת
בישראל יש מגוון רחב של מטופלים – כולם מרקעים שונים ואמונות שונות, ועם שפע כזה של גיוון, חיוני שהתחום הרפואי ייקח זאת בחשבון כאשר הוא מתקשר עם אוצר מילים מורכב המורכב מז’רגון רפואי.
לעתים קרובות, ערנות כזו מוקרבת בשל כמות הזמן והמאמץ הנדרשים כדי לתרגם את הטרמינולוגיה הרפואית לשפה מובנת בקלות. באופן מסורתי, טפסי הסכמה מדעת הם סטנדרטיים ונכתבים עם רמה גבוהה במיוחד של אוריינות בריאותית שהאדם הממוצע היה מתקשה להבין.
מסיבה זו, השאלה הראשונה שתיבחן על ידי עו”ד לענייני רשלנות רפואית היא האם הרופא או הצוות הרפואי הקפידו להסביר למטופל את הנוסח המלא של טופס ההסכמה מדעת לפני שביקשו ממנו לחתום עליו. כלומר, הסוגייה המשפטית הראשונה שתיבחן היא האם המטופל הבין היטב את מאפייני ההליך הרפואי שהוא עומד לעבור.
עם חוסר הבנה מלאה, מטופלים אינם יכולים באמת לקבל החלטות מושכלות מכיוון שהם אינם מודעים לסיכונים הכרוכים בהליך מסוים.
מקרי פגיעה באוטונומיה רשלנות רפואית
קבלת החלטות – במיוחד אלו שיכולות לשנות לחלוטין את עתיד המטופלים – יכולה להיות מרתיעה למדי. תמיכה בהסכמה מדעת ובתקשורת משופרת בין רופא למטופל עשויה לספק רמה מוכרת של נוחות הדרושה כדי להגן על האוטונומיה של המטופל.
אז כן, קיימים מקרים רבים בהם סטטיסטיקה רשלנות רפואית מראה עד כמה חשוב הצדק בהחלטות רפואיות! הנה כמה דוגמאות להפרות של אתיקה רפואית:
- רופא או פסיכיאטר שקיים מגע מיני עם מטופל.
- אי מתן מידע למטופל שיאפשר לו לקבל החלטות מושכלות לגבי הטיפול.
- חשיפת מידע סודי של מטופל ללא הסכמתו.
- מתן טיפולים שמטופל סירב במפורש לקבל, לרבות טיפול בסוף החיים.
- שימוש בדגימות דם או רקמה של מטופלים לצורך מחקר או שימוש אחר ללא הסכמתם מדעת.
כמובן שרשימה זו אינה ממצה, וכל הליך שמבוצע על ידי איש מקצוע רפואי שמפר את העקרונות של הימנעות מפגיעה, קבלת טובת הנאה, פגיעה באוטונומיה של המטופל או הפרת הצדק, הם תרחישים שעשויים לעלות לרמה של רשלנות רפואית.
חשיבות נקיטה בפעולה כשרופא או צוות רפואי מפרים את חובתם האתית
הפרות אתיות לא תמיד ברורות כמו טעויות רפואיות; וללא סיוע משפטי רשלנות רפואית, מטופלים עשויים שלא להבין שהסבל שהם חווים הוא בכלל תוצאה של רשלנות רפואית. קיימים מקרים שבהם רופא נאלץ להפר עיקרון אתי אחד כדי לקיים אחר, כמו אי ביצוע הליך שיועיל לבריאותו של המטופל משום שהוא פוגע באמונתו הדתית של המטופל.
מכיוון שמטופלים מעוניינים להיות מסוגלים לסמוך על הרופאים שלהם, וכמעט אף אחד אינו מאמין שרופא יפגע בו בכוונה, מטופלים רבים מהססים לנקוט בצעדים משפטיים נגד רופאים או צוותים רפואיים שהתרשלו, מה שחבל, אבל זה גם מוביל אותנו לנקודה הסופית החשובה במדריך זה.
בשורה התחתונה, סוגיית האתיקה ברשלנות רפואית היא מורכבת כך שנדרש ייעוץ משפטי מקיף
אם אתם מאמינים שהרופא שלכם ביצע מקרה של פגיעה באוטונומיה רשלנות רפואית, אתם חייבים לעצמכם את האפשרות למצות את הדין עם האחראי או האחראים. עורך דין מנוסה ברשלנות רפואית, שתמצאו באתר MedLawyers יסייע לכם למצות את מלוא זכויותיכם, כך שאם הרופא שלכם אכן ביצע הפרה אתית, הוא יידרש לתת את הדין והחשבון בפני בית המשפט.
בנוסף לסיוע בדרישת פיצויים על פי החוק, עורך דין יכול לעזור לכם לבצע את כל הדיווחים הדרושים לוועדות רפואיות על מנת שהרופא שלכם ייתן את הדין גם במסגרת המקצוע שלו. אז כדי להבין היטב את סוגיית הרשלנות הרפואית וההפרות האתיות, צרו קשר עם אחד המומחים המשפטיים באתר, כדי לקבוע פגישת ייעוץ עם אחד מעורכי הדין המומחים בתחום.
ההליכים המשפטיים יובילו לקבלת פיצוי על הכאב והסבל שנגרמו לכם, וחשוב מכך, הרופא שהתרשל לא ימשיך לפגוע במטופלים נוספים.
המומחים של MedLawyers עונים על השאלות הנפוצות שלכם:
מהי אוטונומיה של המטופל?
ברפואה, אוטונומיה פירושה שלמטופל יש את האחריות הסופית לקבלת ההחלטות על הטיפול שלו. רופא לא יכול לכפות טיפול על מטופל, ובכל מקרה בו רופאים כופים את החלטות הטיפול על מטופליהם, קיימת עילת תביעת נפגעי רשלנות רפואית למיצוי מלוא הזכויות. החריג היחיד הוא במקרים בהם החולה מוגדר כאדם שאינו מסוגל לקבל החלטות אוטונומיות.
מהם ארבעת עמודי התווך של האתיקה הרפואית?
חסד (לעשות טוב)
אי רשעות (להימנע מנזק)
אוטונומיה (כיבוד זכותו של המטופל להגדרה עצמית)
צדק (הקפדה על טיפול הוגן, מקצועי ובטוח)
שאלות אתיקה עוסקות ביותר מאשר המצפן המוסרי של רופאים. כאשר נבחנת הסוגייה האתית של טיפול בחולים, יש לבחון אותה על סמך ארבעת עמודי התווך של האתיקה הרפואית כדי להפגין מקצועיות, ידע רפואי, והתנהלות אתית.
עו"ד רשלנות רפואית מסביר ללקוחותיו שבמקרים רבים, לדילמות אתיות יש מגוון אפשרויות התנהלות, אבל הקו המנחה הוא שרופאים צריכים להתנהל מתוך ידע מקצועי ולספק טיפול שיהיה לטובת המטופל, ולא לבסס את הטיפול על דעותיהם האישיות.
בבחירה בין השתלת כבד לאישה בת 76 לבין גבר בן שלושים שמכור לאלכוהול: איך מחליטים מי יקבל את ההשתלה?
המצב הזה מסובך; למרבה הצער, החלטת הרופאים אינה מסתמכת על המידע שניתן בהצהרת המטופלים, ובמקרה זה, הרופאים משתמשים בצדק כמצפן שלהם. הם אוספים מידע רפואי על מצבם של שני הצדדים; והגינות היא המפתח בקבלת ההחלטות.
במקרה זה, עו"ד רשלנות רפואית בחיפה או באזור הצפון, יבקש להבין שהתנהלות הרופאים התבצעה מתוך תועלת מרבית והימנעות מגרימת נזק. הרופאים נדרשים להבין את מצבו של כל מטופל. האם החולה בן ה-30 סובל מאי ספיקת כבד? האם האישה בת ה-76 תוכל לחיות עוד שנתיים או שלוש ללא השתלה מיידית?
במקרים בהם אין את המידע הרפואי המלא, ההחלטה עשויה להתקבל על סמך הצהרות המטופלים, כשיטה מצוינת להפגין את תהליך החשיבה וההגינות של הרופאים.
איזה תוקף יש לשיקול הדעת של הרופאים בסוגיות אתיות של טיפול בחולים?
סוגיית האתיקה בטיפול בחולים עוסקת ברובה בנושאים שנויים במחלוקת, ורופאים רבים מתפתים להתנהל בהתאם לדעתם האישית, אלא שחשוב לזכור שטובת המטופל חשובה יותר בתהליך קבלת ההחלטות, מאשר הדעה האישית של הרופא.
כך לדוגמה, אם רופא מתלבט אם לבצע הפלה במצב נתון או לא, הוא נדרש להבין היטב את העובדות. בסוגיה כזו, עו"ד רשלנות רפואית בצפון או בכל מקום אחר בארץ, יבחן אם הרופא התנהל מתוך יישום חשיבה אתית, שיקול ההשפעות הבריאותיות הנפשיות/גופניות, והקפדה על עמדה ניטרלית הן התנהגויות אתיות שמצופות מרופאים ומצוותים רפואיים.
כלומר, בהליכים המשפטיים, תיבחן השאלה אם הרופא נמנע מנקיטה בפעולה שמבוססת על דעותיו הפוליטיות או העדפותיו האישיות.