רופאים וצוותים רפואיים מבצעים בדיקות דם במטרה לגלות תחלואה או סימנים למחלות. בדיקות מעבדה יכולות לקבוע את כמות מדלל הדם שיש לתת לחולה שזה עתה עבר התקף לב, למשל, או לשם אבחון סרטן.
המטרה החשובה ביותר של בדיקה שנתית היא בדיקת דם לגילוי מצבים בריאותיים נפוצים. בדיקות דם נחשבות לחלק בלתי נפרד מהרפואה המודרנית, אבל אין להתייחס בהכרח לתוצאות של בדיקת דם אחת כאל קביעת עובדה מוגמרת לגבי נוכחות מחלה, במיוחד אם התוצאות בלתי צפויות או מצביעות על מצב שעלול להיות חמור.
תוצאות בדיקת מעבדה אחת עשויות להטעות, או שיתכן מצב בו הרופא שגה בפירוש הממצאים או שהאחות לא ביצעה כראוי את הבדיקה, ואז מתקיימת עילת תביעת רשלנות רפואית בבדיקות דם.
דוגמאות לשגיאות מעבדה שעלולות להוביל לרשלנות רפואית
רוב דגימות הדם נשלחות למעבדות לשם ניתוח, אבל אם המעבדה מבצעת רק בדיקות שגרתיות מסוימות, ואין פיקוח על ביצוע הבדיקות או פרשנות התוצאות, הסבירות לטעויות מוגברת.
תהליכים מדויקים של בדיקות מעבדה משתנות בין המעבדות וחשוב להתייעץ עם הרופא לגבי תוצאות שאינן צפויות, כי גם מעבדות ותיקות, מקצועיות ומוסמכות עלולות לבצע טעויות שמובילות לתביעות רשלנות רפואית בבדיקת דם, כמו למשל:
- דגימות דם מזוהמות.
- שימוש בציוד שאינו תקין לביצוע בדיקות הדם.
- דחיית בדיקות דם.
- טעויות בבחירה ובהזמנה של בדיקות מעבדה מתאימות.
- ביצוע שגוי של הבדיקות.
- העברת תוצאות הבדיקות לאיש המקצוע הרפואי הלא מתאים.
- תקשורת לקויה בין המעבדה לבין הרפא שהזמין את הבדיקות.
- תקשורת לקויה בין הרופא למטופל לגבי תוצאות הבדיקות.
- דגימות דם שאינן נשמרות בקירור.
- דגימות דם שמתויגות באופן שגוי.
- ערבוב דגימות ותוויות.
- החלפת דגימות דם של חולים.
- פירוש שגוי של תוצאות בדיקות דם לגילוי סרטן.
- היעדר בקרת איכות על דיוק בדיקות הסוכר בדם, הרפס ופגמים גנטיים.
- היעדר ביצוע בדיקת דם נוספת במקרה הצורך.
מה יכול להשתבש כשאנשי מעבדה או רופאים טועים בביצוע או בפרשנות הבדיקות?
הדיוק בביצוע בדיקות הדם ופרשנות התוצאות חיוני כדי שרופאים יוכלו לקבל החלטות נאותות לגבי המשך הטיפול. אם תוצאות הבדיקה מתעכבות, המטופל עלול להיפגע כשאינו מקבל טיפול בזמן. אם תוצאת בדיקה מתפרשת באופן שגוי, המטופל עלול להיפגע עקב אבחון שגוי של מצבו.
אם דגימות מעורבבות במעבדה, חולה אחד עלול לקבל את ההודעה שיש לו סרטן ולהתחיל טיפולים פולשניים במחלה שאין לו, בעוד שמטופל אחר אינו מקבל את הטיפול הדרוש כשהמחלה שלו מחמירה.
איזה ההשלכות יש לטעויות בביצוע בדיקות או בפרשנות שגויה של התוצאות?
קחו בחשבון את העובדה שכשמטופל וסבל מהתקף לב או שבץ מוחי, הוא צריך לעבור בדיקת דם באופן מידי על מנת לקבוע את כמות התרופה לדילול דם שהוא צריך לקחת.
אם התוצאות אינן מדויקות, והרופא נותן למטופל יותר מדי תרופות לדילול הדם, הוא עלול לדמם למוות. מצד שני, אם הרפא נותן למטופל מעט מדי תרופות, הדם שלו עלול להיקרש, מה שמוביל לשבץ מוחי או להתקף לב.
במקרים החמורים ביותר, מטופל עשוי לקבל תוצאות שליליות של מצב רפואי מסוים, שמבוססות על שגיאות שביצעה המעבדה, ולא להיות מאובחן עם מחלה שממנה הוא סובל, כמו סרטן. טעות כזו עלולה להוביל להתפשטות וצמיחה של תאי הסרטן, מה שעלול בסופו של דבר לגרום לפגיעה משמעותית בחולה, כולל מוות.
איזה טענות נכנסות לתביעת רשלנות רפואית בבדיקת דם?
מטופלים שנפגעו בעקבות טעות מעבדה יכולים לבקש נזקים ממוניים ושאינם ממוניים כדי לפצות על הפגיעה בהם, במסגרת תביעת רשלנות רפואית בבדיקת דם. נזקים כלה כוללים בדרך כלל:
- הוצאות רפואיות
- אובדן שכר עבודה
- כאב וסבל
- וכל אובדן אחר שנובע מרשלנות רפואית.
חשוב להגיש בהקדם את התביעה לפיצויים באמצעות עורך דין מיומן ברשלנות רפואית, שיבדוק את המקרה וייעץ לגבי האפשרויות המשפטיות שלכם. התביעה יכולה להיות מופנית נגד:
- בית חולים
- מרפאה שמבצעת בדיקות ואבחונים
- מעבדה פרטית או ציבורית
- הרופא שהזמין את הבדיקות ופירש אותן באופן שגוי
- טכנאי מעבדה
- או יצרן של ציוד מעבדה.
איך מוכיחים רשלנות רפואית בבדיקת דם?
מצבים שכרוכים בתביעות רשלנות רפואית בבדיקת דם הם הליכים אזרחיים ומחייבים התדיינות משפטית על מנת להשיב נזקים בגין הפגיעות.
התובע חייב להוכיח שלושה היבטים כדי להצליח בתביעה: התקיימות מערכת יחסים בין הרופא למטופל במהלך הבדיקה, רשלנות איש צוות מעבדה, רשלנות הרופא או רשלנות האחות במהלך ביצוע הבדיקה, והוכחה שהרשלנות גרמה לפציעה.
עם תיעוד בדיקות דם לקויות, ניתן להוכיח את האחראים למסירת הפרטים השגויים לרופא המטפל. בנסיבות מסוימות, הרופא יכול להימצא אחראי לנזקים אלה, ואז על עורך הדין להוכיח נקודה זו במהלך הדיונים המשפטיים.
איך רשלנות רפואית בבדיקת דם עלולה להוביל לפגיעה במטופל?
אם בדיקת הדם בוצעה ברשלנות או בשגגה, הנושא העיקרי שעל התביעה להוכיח הוא הפגיעה במטופל. אם המטופל סבל מפציעה לאחר קבלת תוצאות בדיקת הדם, יתכן שיש לו עילה לתביעת רשלנות רפואית בבדיקת דם והבאת המקרה בפני בית המשפט.
הפציעה נובעת לעתים קרובות בשל הטיפול שניתן על סמך התוצאות השגויות. אם לרופא יש את המידע השגוי, הוא עשוי לבצע מהלך של טיפול שאינו רלוונטי או אולי לפגוע בבריאותו של המטופל. אם המטופל אלרגי לתרופה מסוימת שניתנה לו על סמך ממצאים שגויים של בדיקות דם, עלול להיגרם לו נזק גופני.
מתי ההגנה יכולה להוכיח שלא התרחשה רשלנות רפואית בבדיקות דם?
אם התרחשה פגיעה במטופל, חשוב שהתביעה תוכיח שהרופא שהיה מעורב בבדיקת הדם התרשל, ואז מתקיימת עילת תביעת רשלנות רפואית בבדיקות דם וניתן להתחיל את הדיונים המשפטיים או להתחיל משא ומתן להסדר.
אבחון מוטעה, טיפול שגוי וקביעת תוכנית טיפול תרופתי בהתאם לבדיקת דם שגויה עלולים לגרום נזק למטופל. יחד עם זאת, אם הרפא מתנהג במיומנות ובצע את ההנחיות הרפואיות הדרושות, יתכן שהוא יוכל להוכיח שלא התרחשה רשלנות.
כל חריגה מהנהלים הדרושים עשויה להוביל לעילה מוצדקת להגשת תביעה, ולכן חיוני להוכיח רשלנות בתביעת נזקי גוף שכרוכה בבדיקות דם שגויות בטרם תתאפשר פסיקת פיצויים באמצעות הצלחה בתביעה באולם בית השפט או במסגרת משא ומתן להסדר.
רשלנות רפואית בבדיקת דם: שאלות ותשובות
מה זה בדיקת דם?
במקרים רבים, בדיקת דם היא הצעד הראשון לבירור מצב רפואי, מכיוון שמחלות רבות ניתנות לזיהוי באמצעות בדיקת דם ולכן במקרה של חשד לבעיות רפואיות, זיהום בגוף א מחלה, הרופא מתחיל את האבחון עם הפנייה לבדיקת דם.
רוב בדיקות הדם דורשות הכנה מצב המטופל, כמו למשל צום, כדי שהתוצאות לא יושפעו מנוכחות מרכיבים של מאכלים ומשקאות. אם, למשל, הרופא מבקש לבדוק את רמת הגלוקוז בדם, הצום חיוני על מנת לבדוק את רמות הסוכר.
מה אפשר לגלות עם בדיקת דם?
הרופא שהזמין בדיקת דם עשוי לבקש לבדוק היבטים שונים, כגון:
נוכחות טפילים, נוגדנים או נגיפים
בדיקת רמות כולסטרול
ספירת דם
בדיקת חלבונים
בדיקת שומנים
בדיקת ויטמינים
ובדיקות רבות אחרות.
תוצאות הבדיקות זמינות כעבור יום או יומיים אלא אם כן בדיקת הדם מתבצעת לאיתור מחלות או מצבים רפואיים מורכבים יותר.
על מה מעידות תוצאות בדיקת דם?
עם הגעת תוצאות בדיקת דם, מומלץ לחזור אל הרופא כדי להבין את תוצאות הבדיקה ולקבל הפנייה לבדיקות נוספות אם מתעורר חשד למצבים רפואיים בעייתיים או למחלות. בחלק מהמקרים, חשוב להפנות את המטופל למומחה אם מתגלה בעיה בממצאים.
תוצאות של חריגה מהטווח הנורמלי עשויות להעיד על נוכחות מחלה אבל במקרים מסוימים לתוצאות כאלה אין משמעות מיוחדת, והן עשויות להיות מושפעות מגורמים אחרים כגון נטילת תרופות. לכן חשוב שרופא משפחה או רופא מומחה יעברו על תוצאות הבדיקה כדי לוודא שהבריאות תקינה או להתחיל טיפול מידי במקרה שמתגלה בעיה.
אם הרופא מתעלם מממצאים בעייתיים שמתגלים בבדיקת דם, האם אפשר לתבוע אותו בגין רשלנות רפואית?
תמיד אפשר לתבוע. השאלה היא אם אפשר לנצח. עילת רשלנות רפואית מתקיימת כשרופא מפר את חובת הזהירות בטיפול כלפי מטופל, ורשלנותו פגעה ברמת הטיפול באופן שגרם למטפל לסבול מפגיעה משמעותית. אלמנטים אלה חייבים להתקיים על מנת שניתן יהיה להוכיח עילת רשלנות רפואית.
אז בואו נגיד שלא הרגשתם טוב ועברתם בדיקת דם שהניבה ממצאים לפיהם ספירת תאי הדם הלבנים שלכם מוגברת. הרופא שהזמין את הבדיקה לא עקב אחר התוצאות ואתם מרגישים יותר ויותר גורע, עד שכעבור חצי שנה אתם פונים לרופא אחר.
אתם עוברים בדיקת דם חוזרת שמצביעה על לוקמיה מתקדמת. במקרה זה יש לכם עילה מוצקה לתביעת רשלנות רפואית בבדיקת דם. הרופא הראשון התעלם מחריגה בבדיקה שעלולה להיות חמורה, וכל רופא אחר היה מתייחס אליה. האבחנה שלכם התעכבה במספר חודשים שיכלו לחולל שינוי משמעותי בטיפול שלכם. אז כן, אתם יכולים לתבוע וכנראה לנצח.
בשורה התחתונה, קבלו ליווי משפטי אם קיבלתם תוצאות שגויות של בדיקות דם
מאבחון שגוי ועד טיפול מיותר או העדר טיפול חיוני, ההשלכות של בדיקות מעבדה שגויות עלולות להיות הרסניות עבור המטופל. כאשר מטופל סובל כתוצאה משגיאות אבחון או טיפול שניתן היה למנוע באמצעות בדיקות מעבדה מדויקות, למטופל יש זכות לתבוע את הנזקים באמצעות תביעת רשלנות רפואית בבדיקות דם.
מטופלים שסובלים מפציעות עקב בדיקות דם שגויות זקוקים לליווי של עורך דין שיגיש את התביעה לבית המשפט, או יפתח במשא ומתן להסדר עם האחראים. כל אחת מהאפשרויות דורשת הוכחה מוצקה של רשלנות רפואית בבדיקת דם, וטיעון תקף שמחייב את בית החולים או קופת החולים לנזקים.
כך שאם אתם מאמינים שיש לכם עילה לתביעת רשלנות רפואית בבדיקות דם, פנו לעורכי דין מיומנים בתחום שיבדקו את תביעותיכם ויסייעו לכם לקבוע את האפשרויות שלכם להתקדם.