דלקת קרום המוח היא מחלה שעלולה להתפרץ בשלושה סוגים: דלקת חיידקית, נגיפית ופטרייתית, ובהעדר זיהוי בזמן של התסמינים, וקביעת הטיפול הנכון, המחלה עלולה להיות קטלנית.
אם אתם מאמינים שאתם או אדם קרוב לכם סבל מפציעה חמורה או נפטר עקב עיכוב משמעותי במתן הטיפול הנחוץ, פנו לייעוץ של עורך דין מיומן ברשלנות רפואית שייצג אתכם בהליכים המשפטיים. חשוב שיהיה לצידכם עורך דין שבקיא בתחום, שיחתור להשגת התוצאות של פיצויים הולמים, ויגן היטב על זכויותיכם
מאמר זה מציג את המידע השלם על דלקת קרום המוח, כולל הסימנים, התסמינים, הסיבות והטיפולים בשלושת הסוגים של המחלה, ומסביר מתי עשויה להתקיים עילת תביעת רשלנות רפואית.
מהם הגורמים וגורמי הסיכון לדלקת קרום המוח?
גורמי הסיכון הנפוצים לדלקת קרום המוח הם:
גיל
דלקת קרום המוח הנגיפית מופיעה בעיקר אצל ילדים מתחת לגיל חמש, ולפני שחיסונים יעילים היו זמינים, הדלקת אובחנה לרוב בקרב ילדים צעירים.
היום, כתוצאה מהגנה שמציעים החיסונים הנוכחיים לילדים, דלקת קרום המוח צריכה להיות מאובחנת ומטופלת במהירות בקרב ילדים, בני נוער ומבוגרים צעירים.
הריון
נשים הרות נמצאות בסיכון מוגבר לחלות בליסטריוזיס. חיידקי הליסטריה עלולים גם הם לגרום לדלקת קרום המוח, וגם העוברים של נשים הרות עם ליסטריוזיס נמצאים בסיכון.
מערכת חיסונית מוחלשת
בחלק מהמקרים, מחלות, תרופות והליכים כירורגיים עשויים להחליש את מערכת החיסון ולהגדיל את הסיכון.
הגורמים הנפוצים לדלקת קרום המוח החיידקית עשויים לכלול:
- דלקת ריאות
- המופילוס
- סטרפטוקוקוס מקבוצה B (GBS).
הגורמים הנפוצים לדלקת קרום המוח הנגיפית כוללים:
- וירוס אנטרוב
- מחלות יד, רגל ופה
- חצבת
- שפעת
- חזרת
- וירוס אפשטיין בר
- נגיפי הרפס סימפלקס
- נגיף דליפת הזרע, שגורם לאבעבועות רוח ולשלבקת חוגרת.
- ארבובירוסים, נגיפים שמופצים על ידי יתושים וחרקים שונים, שיכולים גם הם לגרום לזיהומים שעלולים להוביל לדלקת קרום המוח הנגיפית.
- וירוס לימפוציטי, נגיף שמופץ על ידי מכרסמים, ונחשב לגורם נדיר לדלקת קרום המוח הנגיפית.
מהם הסימנים והתסמינים של דלקת קרום המוח החיידקית והנגיפית?
זיהום בדלקת קרום המוח מאופיין בהופעה פתאומית של חום, כאבי ראש ונוקשות צוואר, ועלול להיות מלווה גם בתסמינים ברורים אחרים, כגון:
- בחילות
- הקאות
- פוטופוביה, רגישות לאור.
- שינויים במצב הנפשי.
התסמינים של דלקת קרום המוח החיידקית והנגיפית עשויים להופיע במהירות או להתרחש במשך מספר ימים. בדרך כלל הם מתפתחים בתוך שלושה ימים עד שבוע לאחר החשיפה. תינוקות מתחת לגיל חמש נמצאים בסיכון גבוה יותר לזיהום חמור, ואצלם הסימפטומים הקלאסיים של חום, כאבי ראש ונוקשות צוואר עשויים להיות נעדרים או שקשה להבחין בהם.
רופאים מיומנים יכולים לזהות במהירות את התסמינים אצל תינוקות וילדים
תנועות התינוק עשויות להיראות איטיות או שהוא אינו פעיל כלל, מפגין עצבנות, מקיא או אינו אוכל טוב. אצל ילדים צעירים, רופאים צריכים לבחון גם את הרפלקסים של הילד, שעשויים להוות גם הם סימן לדלקת קרום המוח.
ברוב המקרים התסמינים ברורים ורופאים צריכים לזהות מיד את המצב אצל תינוקות ומבוגרים, והתפתחות הדלקת ללא אבחון בזמן יכול להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח, במיוחד כשבחלק מהמקרים הם עלולים להתפתח להתקפים או תרדמת.
בדלקת קרום המוח הפטרייתית התסמינים חמורים מאוד
דלקת קרום המוח הפטרייתית היא הצורה המסוכנת והקטלנית ביותר של דלקת קרום המוח החיידקית, והיא נגרמת על ידי חיידקים שנקראים Neisseria meningitidis. כאשר חיידקים אלה נכנסים לזרם הדם ומתרבים, הם פוגעים בדפנות כלי הדם ומובילים לדימום בעור ובאיברים. הסימפטומים יכולי לכלול:
- חום
- עייפות
- הקאות
- קור בידיים וברגליים
- צמרמורות
- כאבים חמורים
- כאבים בשרירים, במפרקים, בחזה או בבטן
- נשימה מהירה
- שלשולים
- ובשלבים מאוחרים יותר פריחות.
דלקת קרום המוח הפטרייתית חמורה מאוד, וכשהיא קטלנית, מקרי המוות עשויים להתרחש בתוך מספר שעות. אם רופאים אינם מזהים את התסמינים בזמן ומבצעים טיפולי חירום מידיים, הם עלולים להימצא אחראים בתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
מה הסיכון לחלות בדלקת קרום המוח החיידקית?
דלקת קרום המוח החיידקית היא מחלה מדבקת. החיידקים מתפשטים באמצעות חילופי הפרשות נשימה וגרון, כלומר, באמצעות שיעולים או נשיקות. לפעמים החיידקים שגורמים לדלקת קרום המוח מתפשטים לאנשים אחרים אשר היו בקשר קרוב או ממושך עם חולה בדלקת קרום המוח.
אנשים באותו בית, בית ספר, מעון או מקום עבודה, או כל מי שיש לו קשר ישיר עם הפרשות הפה של המטופל, כגון בני זוג, ייחשבו כנמצאים בסיכון מוגבר לחלות בזיהום. אנשים שחולקים קשרים קרובים עם אדם שחולה בדלקת קרום המוח צריכים לקבל אנטיביוטיקה על מנת למנוע את המחלה.
אבחון וטיפול זהיר של חולים בדלקת קרום המוח יכול למנוע את רוב התסמינים החמורים, ובהעדר זיהוי וטיפול מהיר, מצב החולה עלול להידרדר במהירות, ורופאים או צוותים רפואיים עשויים להימצא אחראים בתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
סיכוני דלקת קרום המוח הנגיפית
אנטרובירוסים, הגורם השכיח ביותר לדלקת קרום המוח הנגיפית, מתפשטים ברוב המקרים מאדם לאדם באמצעות זיהום צואה, אשר עשוי להתרחש במהלך החלפת חיתול או שימוש בשירותים והימנעות משטיפת ידיים עם סבון.
אנטרובירוסים עלולים להתפשט גם דרך הפרשות נשימה, רוק, כיח או ריר אף של אדם נגוע. וירוסים אחרים, כגון חזרת, עשויים להתפשט גם באמצעות מגע ישיר או עקיף עם רוק, כיח או ריר של אדם נגוע. מגע עם אדם נגוע עלול להגדיל את הסיכוי להידבק בנגיף ולגרום למחלה.
סיכוני דלקת קרום המוח הפטרייתית
דלקת קרום המוח הפטרייתית אינה מדבקת, וברוב המקרים אנשים סובלים מסוג זה של דלקת באמצעות שאיפת נבגי פטריה מהסביבה. אנשים עם מצבים רפואיים מסוימים כמו סוכרת, סרטן או HIV נמצאים בסיכון גבוה יותר לחלות בדלקת קרום המוח הפטרייתית, והיא עלולה להתרחש גם לאחר נטילת תרופות שמדכאות את המערכת החיסונית.
דוגמאות לתרופות אלה כוללות סטרואידים, כגון פרדניזון, תרופות שניתנות לאחר השתלת איברים, או תרופות נגד TNF אשר ניתנות לעתים לטיפול בדלקת מפרקים שגרונית או במצבים אוטואימוניים אחרים.
איך רופאים צריכים לאבחן דלקת קרום המוח?
אבחון וטיפול מוקדם חיוניים מאוד. אם קיים חשד לדלקת קרום המוח, רופאים וצוותים רפואיים צריכים לאסוף דגימות דם או דגימות נוזל מוחי באמצעות הליך פשוט של ניקור מותני, ולשלוח את הדגימות לבדיקת מעבדה.
חשוב שהרופאים יידעו לזהות את הגורם הספציפי לדלקת קרום המוח מכיוון שחומרת המחלה והטיפול בה משתנים בהתאם לגורם, כך שזיהוי מדויק ובזמן מוביל לטיפול מהיר ונכון. בהעדר אבחון וטיפול נכון בזמן, רופאים עשויים להיות חשופים לתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח
במקרה של דלקת קרום המוח החיידקית, למשל, אנטיביוטיקה יכולה לסייע במניעת המחלה הקשה, וטיפול זה יכול להוביל להפחתת התפשטות הזיהום מאדם לאדם, כך שתגובה מהירה במקרה זה תמנע גם מחלות של אנשים אחרים.
הטיפול הראשון והעיקרי שנקבע הוא טיפול אנטיביוטי
כשחולה סובל מדלקת קרום המוח החיידקית, המחלה עלולה להיות קטלנית. למרות ששימוש חסר הבחנה באנטיביוטיקה עלול להוביל למצב בו זיהומים אינם מגיבים לתרופה, הסיכון עלול להיות קטסטרופלי לאנשים עם דלקת קרום המוח, אלח דם או זיהומים קטלניים אחרים כאשר אנטיביוטיקה אינה ניתנת במהירות מספקת.
ניתן לטפל בדלקת קרום המוח החיידקית באמצעות מרשם יעיל של אנטיביוטיקה, וחשוב שהטיפול יתחיל מוקדם במהלך המחלה. אם קיים חשד לדלקת קרום המוח החיידקית, הרופאים צריכים לבצע טיפול ראשוני בצפטריאקסון ובוונקומיצין.
ניקור מותני הוא תקן הזהב לאבחון דלקת קרום המוח, אבל צריך לדעת מתי להשתמש בבדיקה זו
אנטיביוטיקה היא הטיפול העיקרי לדלקת קרום המוח, וסוג האנטיביוטיקה שנקבע תלוי בחיידקים שגורמים לזיהום, מה שעשוי לדרוש ניקור מותני על מנת לקבוע במדויק את סוג הדלקת. דלקת קרום המוח הנגיפית אינה מצריכה בדרך כלל טיפול, מכיוון שאנטיביוטיקה אינה יעילה לנגיפים, וברוב המקרים הזיהום יישכח מעצמו.
במקרים בהם קיים חשד לדלקת קרום המוח החיידקית, הרופאים צריכים לרשום אנטיביוטיקה עם או בלי אבחנה על ידי ניקור מותני, ואין לפטור את המטופלים שמדווחים על תסמינים, עד לקבלת תוצאות הבדיקה. בהתאם לחומרת הזיהום, יתכן שיהיה צורך באשפוז ומתן תרופות ונוזלים לווריד לטפול בתסמינים כמו נפיחות במוח, התקפים והלם.
סיכויי ההחלמה מדלקת קרום המוח פשוטים, בתנאי שנקבע הטיפול הנכון בזמן
עם הטיפול הנכון, מטופלים יכולים להחלים, אבל אם מצבם מדרדר בעקבות קביעת טיפול שגוי או העדר טיפול כלל, למטופלים יש את האפשרות להגיש תביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח, נגד הרופאים או הצוותים הרפואיים.
לדלקת קרום המוח הנגיפית אין טיפול פרטני. אנטיביוטיקה אינה מסייעת לזיהומים ויראליים ולכן אינה מועילה לטיפול בגרסה הנגיפית של המחלה. רוב המטופלים מחלימים לחלוטין ללא טיפול בתוך שבוע עד עשרה ימים, ואשפוז עשוי להיות נחוץ במקרים חמורים יותר או לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה.
עיכוב הטיפול באנטיביוטיקה לדלקת קרום המוח עלול להוביל למוות
למרות שמדענים ורופאים תומכים היום בשימוש זהיר יותר בתרופות אנטיביוטיות, אם קיים חשד לזיהום חמור כמו דלקת קרום המוח החיידקית, יש לתת אנטיביוטיקה במהירות על מנת למנוע השלכות חמורות. אם אתם מאמינים שילדכם חולה, אבל הרופא שלכם פוטר את דאגותיכם, הקפידו לקבל חוות דעת שנייה, שלישית ורביעית במקרה הצורך.
התנהלות זהירה זו תתמוך היטב בבריאותכם, בבריאות ילדכם או בבריאות אדם קרוב במשפחתכם, ועם כל חשד להתנהלות שאינה סבירה, זהירה או מקצועית של רופאים או צוותים רפואיים, עורך דין יבחן את נסיבות המקרה, יזמין מומחה רפואי שייקבע מה היה צריך להיות הטיפול הנכון, ובמידת הצורך יגיש בשמכם תביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
טיפול בדלקת קרום המוח הפטרייתית
דלקת קרום המוח הפטרייתית מטופלת בתרופות ארוכות טווח שכוללות תרופות נגד פטריות במינון גבוה. טיפול זה ניתן בדרך כלל באמצעות עירוי ומתבצע בבית החולים. משך הטיפול תלוי במצב המערכת החיסונית של המטופל ובסוג הפטרייה שגרמה לזיהום.
לאנשים עם מערכת חיסונית חלשה שאינם מתפקדים טוב בגלל מצבים אחרים, כמו איידס, סוכרת או סרטן, יש צורך בקביעת טיפול ארוך יותר. ללא טיפול הולם ובזמן, החולים עלולים למות והרופאים, הצוותים הרפואיים או בית החולים עשויים להימצא אשמים בתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
אבחון מדויק הוא המפתח למניעת נזקים קבועים
דלקת קרום המוח היא מחלה שיש לטפל בה באופן מידי ונכון, אחרת ההשפעות עלולות להוביל במהירות לפציעות חמורות ועלולות לשנות את החיים. רק אבחון מוקדם וטיפול באנטיביוטיקה יכולים למנוע נזק נוירולוגי קבוע.
לרוע המזל, אבחון מאוחר או שגוי של דלקת קרום המוח עלול במקרים רבים להוביל לצורך של ביצוע התאמות משמעותיות באורח החיים של הנפגע, על מנת שיוכל להתמודד עם ההשלכות ארוכות הטווח והחמורות שיכולות לכלול:
- אובדן גפיים, כשבמקרים רבים נקבע שקטיעה תמנע את התפשטות המחלה.
- בעיות קוגניטיביות, כמו בעיות זיכרון וריכוז.
- ירידה באינטליגנציה.
- בעיות תנועה ושיווי משקל.
- פגיעה מוחית חמורה.
- אובדן ראייה.
- אובדן שמיעה.
- לחץ תוך גולגולתי.
- נזק לכליות.
- התקפי אפילפסיה.
- ולמרבה הצער, עשרה אחוזים מכל המקרים של דלקת קרום המוח מסתיימים במוות.
עם האבחון המדויק, שמתבצע בזמן, ניתן לקבוע תוכנית טיפול מקיפה למניעת הסיכונים והחמרת המצב. כל מקרה בו הרופאים או הצוותים הרפואיים נמנעו מביצוע הבדיקות המתאימות והטיפול המתאים, עשוי להוות עילה לתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
דלקת קרום המוח: שאלות ותשובות
מה זה דלקת קרום המוח?
קיימים שלושה סוגים שונים של דלקת קרו המוח: חיידקית, נגיפית ופטרייתית. זהו מצב של דלקת ונפיחות ברקמה שמכסה את המוח, קרומי המוח.
הגורם השכיח והמדאיג ביותר לדלקת הוא זיהום בתוך נוזל המוח, הנוזל שסגור על ידי קרומי המוח, כתוצאה מנוכחות נגף או חיידק. בחלק מהמקרים הזיהום נמצא גם בחומר המוח. דלקת קרום המוח החיידקית יכולה להתרחש כתוצאה מזיהום שמסלים בתוך כמה שעות והופך במהירות לסכנת חיים.
איך דלקת קרום המוח החיידקית מתפשטת?
החיידקים שגורמים לדלקת קרום החיידקית נישאים בחלק האחורי של הגרון, אבל רק לעתים נדירות גורמים למחלות, ורוב האנשים שנושאים את החיידקים הופכים להיות חסינים בפניהם.
החיידקים אינם מתפשטים בקלות, אבל ניתן להעבירם מאדם אחד לאחר באמצעות הפרשות מהאף או מהגרון במגע קרוב. אין אפשרות לרכוש את הזיהום פשוט באמצעות שהייה באותו חדר עם אדם נגוע.
מי נמצא בסיכון הגבוה ביותר?
תינוקות וילדים מתחת לגיל חמש נוטים יותר לחלות בדלקת קרום המוח החיידקית, ולכן יש לנקוט משנה זהירות כאשר מעריכים את הסימפטומים שלהם. אם רופא או צוות רפואי אינם מבצעים את בדיקת האבחון המתאימות, או קובעים אבחנה שגויה של דלקת קרום המוח, המחלה עלולה להחמיר, ולהוביל לתוצאות קטלניות.
מכיוון שלעתים קרובות אין סימנים של דלקת קרום המוח במקרים של אלח דם, המחלה עלולה להיות מסכנת חיים. למרבה המזל, חיסונים מוצעים היום לתינוקות, בני נוער ומבוגרים צעירים כדי להגן עליהם מפני סוגים מסוימים של דלקת קרום המוח.
למה רופאים שוגים באבחון דלקת קרום המוח?
למרות שאדם עשוי להציג את אחד התסמינים או את כולם, לפעמים דלקת קרום המוח עשויה להתרחש ללא סימנים גלויים כלל. לרוע המזל, רופאים וצוותים רפואיים עובדים במקרים רבים בתנאי לוחות זמנים לחוצים ובמשך שעות ארוכות או לפעמים אפילו ימים שלמים ללא הפסקה או מנוחה הולמת.
למרבה הצער, התנהלות זו עלוה להוביל לטעויות אבחון ומניעת טיפול, שיכולות להוות עילת תביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח. במקרים בהם תינוקות וילדים צעירים נפגעו מהמחלה, רופאים עלולים להחמיץ את התסמינים, מכיוון שהם מפתחים במקביל למחלה גם מצב אחר כמו שפעת מסובכת, דלקת ריאות או צהבת.
מה נפגעים או בני משפחותיהם יכולים לעשות?
ברוב המקרים, רופאים יכולים להבחין במהירות בסימני זיהום בדם כמו דלקת קרום המוח, ולספק טיפול מתאים. לרוע המזל, אבחון שגוי של דלקת קרום המוח מתרחש לעתים קרובות מכיוון שרופאים אינם עורכים בדיקות שגרתיות.
כשרופאים אינם מאבחנים כראוי דלקת קרום המוח או כשאינם מספקים טיפול הולם והחולה סובל מפציעה שמשפיעה באופן משמעותי על חייו או מובילה למותו, הרופא שטיפל בנפגע, או הצוות הרפואי, יכולים להימצא אשמים בתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח.
בשורה התחתונה, אם לא קיבלתם ייעוץ, אבחון וטיפול הולם, כנראה שיש לכם עילה לתביעת רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח
כשאנשים חולים, הם פונים לרופאים או למרכזים רפואיים כדי לקבל טיפול ולהחלים. למרבה הצער, לא תמיד ניתן לסמוך על כך שרופאים ואחיות יאבחנו את המצב בזמן ויטפלו בו בדייקנות וביעילות במאת האחוזים מהמקרים.
אפילו הצוותים במרכזים הרפואיים הטובים ביותר בישראל עלולים לטעות, ואם אתם או אדם קרוב לכם נפגע ממקרה רשלנות רפואית בדלקת קרום המוח, חשוב שתפנו לעורכי דין מיומנים בתחום, כדי לקבל ייעוץ, ולהבין את סיכויי הצלחת התביעה שלכם.