כל טיפול רפואי או ניתוח כרוך בסיכון מסוים, ולכן כשמטופל עובר הליך שמתבצע במרפאה או בחדר ניתוח, הרופא, המנתח או הצוות הרפואי, צריכים ליידע אותו על הסיכונים הטמונים בהליך.
ברוב המקרים, הרופאים מבצעים את ההליכים באופן מיומן מאוד, עם הכשרה הולמת וניסיון מספיק על מנת לבצע את הטיפול ללא טעויות. אבל לא כל הטיפולים מצליחים, ובמקרים מסוימים, טעויות מובילות לפגיעה קבועה או אפילו למוות.
אז בואו נדבר קצת על רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי, ונדגיש כמה סוגיות עיקריות שחשוב להבין כשאתם פותחים בהליכים נגד רופאים, מנתחים או צוותים רפואיים שהתרשלו בטיפול הקוסמטי שקיבלתם.
אילו סיכונים יכולים להתעורר בטיפולים קוסמטיים?
הנה כמה הליכים שיכולים להשתבש ולהיות חשופים במיוחד לתביעת רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי:
שאיבת שומן
הסרת משקעי שומן שמתבצעת בדרך כלל בבטן, בישבן, בירכיים, ובזרועות העליונות. הסיכונים בהליך זה יכולים לכלול אובדן נוזלים, נפיחות, חבורות, צלקות וקהות עור.
ניתוח אף
עיצוב מחדש של האף, כך שייראה קטן יותר, או כדי להפחית את מרווח הנחיריים או לשנות את הזווית בין האף לשפה העליונה.
סיכונים ספציפיים כוללים דימום שאינו נפסק מהאף, קשיי נשימה דרך האף וחוסר תחושה באף ובסביבתו.
הגדלת חזה
הגדלת החזה באמצעות הצבת שתלים מלוחים או סיליקון. שתלים עלולים להתפרק או להיקרע, וחלק מהנשים חוות התקשות בחזה אשר עשויה לדרוש ניתוח נוסף.
ניתוחי עפעפיים
צניחת העפעפיים העליונים או הצטברות “שקיות” מתחת לעיניים ניתנים לתיקון באמצעות הסרת שומן עודף, שרירים ועור.
סיכונים ספציפיים להליך זה כוללים ניתוק רשתית או פגיעה בעפעפיים התחתונות, במצב שדורש ניתוח נוסף לתיקון.
מתיחת בטן
השטחת הבטן באמצעות הסרת שומן ועודפי עור תוך הידוק שרירי הבטן. ריפוי הפצעים בהליך זה הוא איטי ביותר ועלול להתרחש מצב קבוע של חוסר תחושה בבטן.
מתיחת פנים
בהליך זה, המנתח מסיר עודפי שומן מהפנים, ומותח את השרירים, להשגת תוצאה של עור מתוח על הפנים והצוואר. הסיכון הספציפי להליך זה הוא פגיעה בעצבים השולטים בשרירי הפנים, ושינוי גוון העור.
הפחתת חזה
הליך זה נבחר על ידי גברים ונשים. אצל חלק מהגברים, מצב שנקרא גניקומסטיה גורם להתפתחות חזה כמו אצל נשים. חלק מהנשים עשויות לבחור ניתוח להפחתת חזה על מנת להקל על אי הנוחות או להשיג תוצאה של גודל חזה מותאם לגופן.
הסיכונים בהליכים אלו עשויים לכלול אובדן תחושה בפטמות, הצטלקות, חוסר יכולת להניק, והחזה עשוי להיות לא סימטרי בגודל ובצורה לאחר הניתוח.
הגדלת שפתיים
בהליך זה, המנתח מחדיר שתלים שמעניקים לשפתיים מראה מלא יותר. תופעות הלוואי הספציפיות של הגדלת שפתיים כוללות גושים, הצטלקות מוגזמת, חוסר תחושה בשפתיים, פצעים, ומראה א-סימטרי של השפתיים.
מתי אפשר להוכיח תביעת רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי?
טעויות בטיפולים או בניתוחים פלסטיים עשויות להותיר מטופלים עם סיבוכים לכל החיים, והם עשויים להזדקק לניתוחים מתקנים, לסבול ממצב של עיוות בחלק הגוף שטופל, לאבד הכנסה, לסבול מכאבים כרוניים ומקשיים פסיכולוגיים.
על מנת להצליח בתביעת רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי, התביעה צריכה להוכיח את התקיימות התרחישים הבאים:
- התקיימות מערכת יחסים של רופא-מטופל.
- הרופא לא נהג ברמת המיומנות והטיפול שהיה נוקט בה מנתח מיומן למדי בנסיבות דומות.
- התובע או התובעת סבלו מפגיעות או פציעות כתוצאה מכישלון הרופא לבצע את הטיפול ברמת המקצועית הנדרשת.
- הרופא הפר את חובתו המקצועית כשלא הצליח לבצע את הטיפול ברמה המקובלת והמצופה.
- הפרת הרופא הייתה הגורם האמיתי או העיקרי להתרחשות הנזקים או הפציעות של המטופל.
- הנזקים נגרמו עקב הפרת חובת יידוע המטופל לגבי הסיכונים האפשריים.
- הופרה חובת ההסכמה מדעת, כלומר, המטופל לא נתן את הסכמתו בכתב לביצוע ההליך.
רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי: שאלות ותשובות
מה יכול להשתבש בטיפול קוסמטי?
ההערכה של משרד הבריאות היא שכמעט חמש מאות אלף הליכים פלסטיים מתבצעים בישראל מדי שנה, ולכן חשוב להבין את הסיכונים האפשריים שעלולים להתעורר במהלך הטיפול או הניתוח שאתם עוברים:
התפתחות זיהומים.
תגובה אלרגית וסיבוכים אחרים במהלך ההרדמה.
קרישת דם מתחת לעור.
הותרת צלקות גלויות בסיום ההליך.
ירידה בלחץ הדם.
נמק, מצב של העדר רמה מספקת של חמצן, שמוביל למוות הרקמות.
נזק עצבי.
מוות כתוצאה מסיבוכים חמורים.
איך מונעים סיכונים בטיפולים קוסמטיים?
לפני ביצוע כל סוג של טיפול קוסמטי במרפאה או בחדר ניתוח, הרופא צריך להעריך באופן מלא את ההיסטוריה הבריאותית והרפואית של המטופל או המטופלת, כולל השימוש בתרופות, אלכוהול, טבק, והיסטוריה רפואית משפחתית.
מנתחים פלסטיים שמבצעים ניתוחים אלקטיביים צריכים להיות בעלי הבנה מעמיקה של המטרות האסתטיות של המטופל.
איזה טיעונים אפשר לייחס לתקופת ההתאוששות מטיפול קוסמטי?
יחד עם כל הפציעות הגופניות שנובעות מהביצוע הרשלני של ההליך, תביעת רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי יכולה להתייחס גם לבעיות שהתרחשו בתקופת ההתאוששות, למשל:
אובדן הכנסה.
סבל נפשי ורגשי.
עלויות רפואיות בהווה ובעתיד.
לפעמים, אנשים שקרובים למטופל, כמו בן או בת זוג או הורים, יכולים לתבוע נזקים מיוחדים שנגרמו להם בתקופת ההתאוששות של המטופל, כתוצאה מהליווי, הטיפול והתמיכה בו.
מהי החובה העיקרית של הרופאים בטיפולים קוסמטיים?
כמו כל אנשי המקצוע הרפואיים האחרים, מנתחים פלסטיים חייבים לבצע טיפולים והליכים קוסמטיים בדרגה גבוהה של מיומנות. כשאין להם את רמת המיומנות הנדרשת, כפי שניתן היה לצפות ממנתח פלסטי עם רמת מיומנות סבירה בנסיבות דומות, המקרה עשוי לעלות לרמת רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי.
קביעת רשלנות רפואית בניתוח קוסמטי מוגדרת כטיפול שאינו עומד בתקנים רפואיים מקובלים, וגרם לפגיעה במטופל. על פי החוק, המנתח חייב ליידע את המטופל על הסיכונים הנפוצים והספציפיים הכרוכים בטיפול או בניתוח, לפני ביצוע ההליך.
בשורה התחתונה, השאלה היא לא אם אתם צריכים עורך דין לרשלנות רפואית, אלא איך הוא יכול להוכיח את התביעה שלכם
הליכים משפטיים להוכחת רשלנות רפואית הם הליכים מורכבים מאוד, היות ורוב הרופאים אינם מוכנים להודות בשגיאות שבגינן הם נתבעים, ויאתגרו את כל טענות הרשלנות הרפואית.
אז אם אתם או אדם קרוב לכם נפגע ממקרה של רשלנות רפואית בטיפול קוסמטי, חשוב שתתייעצו מיד עם עורך דין שמתמחה בתחום, על מנת ללמוד יותר על ערך המקרה שלכם בהיבט המשפטי, ואילו סוגים של טענות משפטיות תקפות עומדות לרשותכם.