נקודה אקוגנית: מה זה ומתי אפשר להגיש תביעת רשלנות רפואית?

נקודה אקוגנית
תוכן עניינים

במהלך השליש השני להריון, מתבצעת בדיקת אולטרסאונד לבחינת האנטומיה של העובר. במקרים רבים, בדיקה זו מתבצעת בין השבוע ה-18 לשבוע העשרים להריון, ולרוב זהו גם פרק הזמן בו הרופא מגלה את המין הביולוגי של העובר. אזורים שנבדקים במסגרת בדיקת אולטרסאונד כוללים את הגפיים, השלד, והאיברים הפנימיים, כולל לב העובר.

הלב מורכב מארבעה תאים: אטריום ימין, אטריום שמאל, חדר שמאל וחדר ימין. בבדיקת אולטרסאונד, יתכן שתופיע נקודה בהירה אחת או יותר, בדרך כלל בחדרים, אשר שואבים דם. כתמים בהירים אלו נקראים מוקדים אקוגניים, במקרה שמופיעים כמה כתמים, או מוקד אקוגני בלבד, כשמופיע כתם יחיד.

במקרים רבים, אפשר גם לשמוע את פעימות לב העובר במהלך הבדיקה, ולמרות שהתיאור נשמע אולי מפחיד, נקודה אקוגנית היא ממצא די נפוץ בבדיקות אולטרסאונד.

נקודה אקוגנית בלב העובר: מה זה אומר בדיוק?

בדיקת אולטרסאונד היא בדיקה שבמהלכה שידור של קליטת הדים מוחזרים וגלי קול מאפשרים השגת תמונת האיברים השונים בגוף העובר. כשאזור נבדק ונמצא עם צפיפות יתר לעומת האברים שסובבים אותו, מושגת תמונה שיש לה הדיות יתר, שנקראת גם אקוגנית, והיא מתבטאת בגוון לבן בוהק.

נקודה אקוגנית בלב העובר היא ממצא שמתגלה במהלך בדיקת אולטרסאונד ללב העובר, ובמקרים רבים היא נובעת בשל צפיפות יתר של קצות השריר שאוחז את עלי המסתם הדו צניפי, שממוקם בין הפרוזדור לחדר השמאלי. מנקודות תצפית מסוימות, האזור הזה נראה כמו נקודה לבנה בוהקת, או כדור בוהק, שנראה כמו כדור גולף.

עכשיו בואו נבין מה זה נקודה אקוגנית בחדר שמאל בלב העובר

ברוב המקרים, הרופא מאתר נקודה אקוגנית בחדר שמאל בלב העובר, כממצא יחיד, אבל במקרים אחרים עשויים להתגלות מוקדים גם בחדר שמאל וגם בחדר ימין. אלו הם ממצאים נפוצים שיכולים להתגלות בקרב כשמנה אחוזים מכלל ההריונות, ואין להם שום קשר לבעיות בתפקוד הלב או למומים בלבד.

אבל מחקרים שנסקרו בספרות הרפואית מצאו מקרים רבים שבהם נולדו תינוקות עם תסמונת דאון, בעקבות נקודה אקוגנית שלא אובחנה כראוי. לכן התנהלות רפואית מקצועית והולמת של הרופא והצוות הרפואי תהיה התייחסות לממצא מוקד אקוגני בלב העובר, כאל ממצא של סמן, גם אם הוא חלש, לנוכחות תסמונת דאון.

הסיכוי לנוכחות תסמונת זו מחושב מתו ערכי החלבון העוברי, וסמנים אקו קרדיוגרפיים אחרים שכוללים שקיפות עורפית ובדיקות מעקב נוספות. במקרים אלו, ההורים צריכים להיות מופנים לייעוץ גנטי כך שיוכלו לשקול את הצורך בביצוע בדיקת מי שפיר ולקבל החלטה לגבי המשך ההיריון.

נקודה אקוגנית: שאלות ותשובות

מה זה מוקד אקוגני בלב העובר?

בסביבות אחד מכל עשרים עד שלושים הריונות, מאובחן עם מוקד אקוגני בלבד העובר, שמתגלה בבדיקת אולטרסאונד. ברוב המקרים, ממצא זה אינו משפיע על ליבו של העובר או על התפתחותו ברחם. זהו אינו מום לב וברוב המקרים שבהם הוא מתרחש, הוא אינו מהווה שום סיכון לעובר. נקודה אקוגנית עשויה להיעלם במהלך השליש השלישי, אבל במקרים רבים היא עדיין מופיעה באולטרסאונד מאוחר יותר.

נקודה אקוגנית יכולה להופיע כמעט בכל הריון, והגורם לה אינו ידוע לעולם הרפואה. שום דבר שהאם עשתה או לא עשתה במהלך ההיריון או לפניו אחראי להופעת הנקודה, והיא אינה קשורה לגיל האם, לבריאותה, לאורח חייה, או למספר ההריונות שהיו לה.

איך צריך להתייחס לממצאי נקודה אקוגנית בבדיקות?

נקודה אקוגנית אינה מהווה שום סיכון בריאותי לעובר, וכשהוא נולד, אין סיכונים לבריאות התינוק או לתפקוד לבו. מצב זה נחשב כווריאציה של אנטומיית לב תקינה ואינו קשור לבעיות בריאותיות קצרות או ארוכות טווח. אם מאותרת נקודה אקוגנית בלב העובר, והיא הממצא הבולט היחיד באולטרסאונד, היא נחשבת לממצא "מבודד" ואין מקום לדאגה.

אבל אם הבדיקה מראה הופעת נקודה אקוגנית בחדר שמאל בלב העור, עם ממצאים חריגים אחרים, הממצאים עשויים להעיד על מצב אחר כמו תסמונת דאון, שנקראת גם טריוזמיה 21. לכן בכל מקרה של הופעת נקודה אקוגנית, יש לבצע סריקה מפורטת יותר של האנטומיה.

האם בדיקות נוספות יאשרו את האבחנה?

אם אתם מודאגים מתסמונת דאון או מאירועים טיפוסיים אפשריים אחרים, בקשו ייעוץ מקיף מהרופא המטפל או מיועץ גנטי. מגוון של בדיקות מעקב במהלך ההיריון, או בדיקות טרום לידה עומדות לרשותכם, כמו בדיקת מי שפיר, או בדיקות שיכולות לאתר מוקד אקוגני בקיבה, והממצאים יכולים לעזור לכם לקבל החלטות לגבי המשך ההיריון.

הרופא המטפל צריך לדון איתכם לגבי היתרונות של בדיקות מעקב נוספות, ולהסביר לכם את הסיכונים האפשריים בהימנעות מבדיקות נחוצות. אם אתם נמצאים בסיכון לבעיות רפואיות, חשוב להתייעץ גם עם יועץ גנטי לקבלת חוות דעת נוספת, ולהבין את אפשרויות הטיפולים הזמינים.
יועץ גנטי עובר איתכם על אפשרויות לבדיקות נוספות ועונה על כל שאלה בנושא בדיקות המעקב, כולל בדיקות טרום לידתיות אבחוניות, ומה יכולות להיות תוצאות הבדיקות השונות עבור העובר.

למה חשוב לשלול ממצאים שיכולים להעיד על סיכונים למוקד אקוגני?

כדי לשלול לחלוטין את המשמעות של מוקד אקוגני בלבד, אפשר לבצע בדיקת דיקור מי שפיר, והתשובה הסופית תקבע אם לעובר יש תסמונת דאון או אם הוא סובל מתסמונות אחרות. זוהי בדיקה שאין חובה לבצע אותה, והיא נתונה לשיקול הדעת של ההורים, במיוחד במקרים שבהם התוצאות של בדיקות הסקר לאיתור נוכחות תסמונת דאון הצביעו על סיכוי נמוך לקיום התסמונת.

מוקד אקוגני בלב העובר לא נקשר למומים בלב, אבל היום השתרש נוהל במרכזים רפואיים רבים, לפיו ההורים צריכים לקבל הפניה לבדיקת אקו לב עובר, כדי לשלול את האפשרות לנוכחות מום בליבו. בכל מקרה בו מאותר מוקד אקוגני בקיבה או בלב העובר, הרופא צריך להמליץ על ביצוע בדיקת אקו לב.

כמה מילים לסיום

נקודה אקוגנית שמאותרת על לב העובר במהלך בדיקת אולטרסאונד, יכולה להישמע מפחידה ומלחיצה. גם אם הממצאים נחשבים לנורמליים, הם עדיין יכולים להיות מפחידים. לכן חשוב להתייעץ עם הרופא לגבי כל דאגה מתמשכת שיש לכם, לבצע בדיקות מעקב, לקבל ייעוץ גנטי, ובמיוחד לקבל אבחנה מדויקת אם אותרו ממצאים מדאיגים נוספים במהלך הבדיקה או במסגרת בדיקות מעקב אחרות במהלך ההיריון.

כי הריון, על כל השמחות שלו, יכול להביא גם דאגות – וזה בסדר. רק ודאו שקיבלתם טיפול רפואי מקיף, הולם ונכון, שהרופא שלכם אבחן את כל הממצאים, מסר לכם מידע רפואי מלא ומדויק, הסביר לכם את כל ההשלכות של ממצאי נקודה אקוגנית בלב העובר, איתר מצבים נוספים שיכולים להיות חמורים, וקבע את הטיפול הנכון בהתאם לנסיבות.

בגישה זו, לא רק שיש לכם הזדמנות לקבל את כל המידע הרפואי השלם בזמן, יש לכם גם אפשרות להחליט אם ואיך להמשיך את ההיריון.

נפגעתם בגלל רשלנות רפואית? ייתכן שמגיעים לכם פיצויים.

צרו עמנו קשר לייעוץ חינם

דילוג לתוכן