לפי נתוני משרד הבריאות, מחלת לב נחשבת לסיבת המוות השנייה הנפוצה בארץ בקרב נשים וגברים, החל משנת 1999. נכון לשנת 2015, מחלות לב היוו שיעור של 15% מכלל הפטירות, וזוהי סיבת המוות הראשונה אצל נשים בגילאי 75 ויותר, סיבת המוות השנייה אצל נשים מגילאי 45 עד 74, וסיבת המוות השנייה אצל גברים מגילאי 45 ויותר.
בעוד שאלו נתונים מפחידים, מה שמפחיד יותר זה שחלק ממקרי מוות אלו מתרחשים בעקבות רשלנות רפואית בניתוחי לב. ניתוחי לב מכסים מגוון רחב של הליכים כירורגיים, כולל:
- אנגיופלסטיקה
- ניתוח מעקפים
- החלפת שסתום לב פגום
- השתלת לב מלאה.
מתי מחלות לב או מצבים רפואיים שקשורים ללב מצריכים ניתוח?
המחלות והמצבים הרפואיים הנפוצים הקשורים ללב ושמצריכים ניתוחים כוללים:
- לחץ דם גבוה
- מחלת לב איסכמית, כולל אנגינה והתקפי לב
- מקצבי לב שאינם תקינים
- אי ספיקת לב שמאלית, שנקראת בצקת ריאתית.
רוב ניתוחי הלב בישראל מצליחים, אבל לפעמים הניתוח משתבש ולטעויות עלולות להיות השפעות הרסניות שמהוות עילת תביעת רשלנות רפואית בניתוחי לב.
סיכוני ניתוחי לב מגיעים עם כמה סיכונים. שימו לב:
ניתוחי לב הם הליכים כירורגיים מסוכנים ומסובכים, וקיימים כמה סיכונים מיוחדים שמנתחים חייבים להקפיד להימנע מהם, כמו הפרעת קצב, שהיא מצב של פעימות לב שאינן סדירות, או נזק שעלול להיגרם לרקמות הלב או לרקמות בריאות בכבד ובכליות.
ניתוחי לב פתוחים מצריכים ברוב המקרים ביצוע חתכים גדולים, מה שברוב המקרים הופך את ההליכים האלו ליותר מסוכנים, ובחלק מהמקרים עלולה להתרחש פגיעה ברקמות. וזה לא הכול. ניתוחי לב והליכים כירורגיים אחרים שקשורים ללב עלולים לגרום לשינויים בזרימת הדם למוח, ולהגביר את הסיכון לשבץ.
נזקים אלו עלולים להישאר לטווח הקצר או להוביל לפציעות קבועות שכל מטופל צריך להיות מודע אליהן.
מתי עלולה להתרחש רשלנות רפואית בניתוחי לב?
מקרי רשלנות רפואית בניתוחי לב הם נדירים, אבל מתרחשים, וחשוב להבין שכל מקרה הוא ייחודי. מכיוון שניתוחי לב כל כך מורכבים, תמיד קיים סיכון למחלה, פציעה או אפילו מוות, אבל לא תמיד תוצאות אלו נובעות מרשלנות המנתח. חלק ממקרי הרשלנות הרפואית ספציפיים לניתוחי לב וכוללים:
שגיאות אנגיופלסטיקה. כולל ניפוח יתר של בלון כירורגי או שחרור רובד לעורקים.
אבלציה שגויה. טכניקה זו משתמשת בגלי רדיו לתיקון פעימות לב שאינן סדירות. טכניקות שגויות או כל התנהלות רשלנית אחרת של המנתח או הצוות הרפואי בהליך זה, עלולים לגרום לשריפת רקמות ולפגיעה באיברים פנימיים.
הכנסת קוצב לב. הסרה או הכנסה שגויה של סמן הקצב עלולה לגרום לפגיעה בלב.
מתי אפשר לתבוע רשלנות רפואית?
מנתחי לב, צוותים רפואיים והנהלת בית החולים מסתכנים בתביעות רשלנות רפואית בניתוחי לב גם במקרים כמו:
- השארת חפצים זרים בגוף המטפל.
- כשלמטופל יש התקף לב אבל המנתח או הצוות הרפואי מייחסים את התסמינים לתופעות קיבה או עיכול.
- לא קיבלתם לפני הניתוח בדיקות אבחון מתאימות, כמו א.ק.ג. או אנגיוגרמה
- המנתח או הצוות הרפואי התרשלו במהלך הניתוח.
- אף אחד לא אבחן הפרעות קצב לב.
- המנתח והצוות הרפואי הבחינו בהתרחשות הפרעות קצב, אבל לא טיפלו נכון במצב והתוצאה הייתה דום לב.
- אף אחד לא אבחן נוכחות מחלות שפוגעות בלב, כמו זיהום.
- לא קיבלתם בזמן טיפול מתאים ללחץ דם גבוה והתוצאה הייתה פציעות חמורות.
- לא קיבלתם טיפול מתאים למצב של אי ספיקת לב.
- המנתח לא ביצע נכון את החתכים, וכתוצאה מכך נפצעתם באופן חמור.
- הניתוח התבצע בחלק הלא נכון של הלב.
- התפתחו זיהומים לאחר ניתוח לב.
- לא קיבלתם טיפול מתאים אחרי הניתוח.
הטעויות האלה, או אינספור תרחישים אחרים, שנובעים ממקרי רשלנות רפואית בניתוחי לב, עלולים להיות חמורים ולהוביל לפגיעה שלפעמים לא ניתן לתקן, כמו פגיעה מוחית או פגיעה אחרת, ולפעמים אפילו מוות.
עד כמה בית החולים יתנהל בכנות בתהליך הגילוי?
המנתח, הרופאים והצוות הרפואי בבית החולים חייבים ליידע את המטופלים על כל מקרה של ביצוע טעויות במהלך הניתוח, שהובילו לפגיעה, פציעה, או אובדן שניתן היה למנוע. כדי לברר למה התרחשו טעויות ולהוכיח רשלנות רפואית בניתוחי לב, יש צורך בידע משפטי ורפואי, ובהבנה רגישה של האופן שבו מושפעים כל המעורבים בניתוח הכושל.
עורכי דין שמתמחים ברשלנות רפואית מיומנים בפתרון מוצלח של מקרי רשלנות רפואית ומסייעים לנפגעים לברר למה הניתוח השתבש, ולחתור לקבלת פיצויים על מנת להבטיח את הצרכים הכספיים של הטיפולים העתידיים והתמיכה הרפואית הנדרשת.
יש לכם כבר ייצוג חזק לדיונים בבית המשפט?
עורכי דין לרשלנות רפואית נוקטים במאמצים לנהל תהליכי תביעות רשלנות רפואית בניתוחי לב בגישה פשוטה וישירה, כדי למנוע לחצים מיותרים של הנפגעים ובני משפחותיהם, וכמה לשפחות הפרעות לחייהם.
תהליך ליווי משפטי במקרה של רשלנות רפואית כולל:
- בניית המקרה באמצעות הגשת בקשה לרישומים רפואיים, איסוף ראיות עדים והתייעצויות עם מומחים רפואיים אחרים.
- יצירת קשר עם בית החולים, המרכז הרפואי, המנתח והצוות הרפואי כדי ליידע אותם על פרטי התביעה.
- מעקב אחר תגובה לתביעה במועד.
- הערכת תגובת הנאשם וייעוץ לנפגע לגבי האפשרויות.
- משא ומתן עם הנאשם להבטחת הסדר מתאים.
- הגשת תביעה לבית המשפט וייצוג בדיונים בבית המשפט כדי לפתור את הנושא, אם המשא ומתן נכשל.
קרוב משפחה שלי נפטר בגלל רשלנות רפואית בניתוח לב. האם אני יכול לתבוע בשמו?
כן. קרובי משפחה של אדם שנפטר כתוצאה מהתנהלות רשלנית של מנתח או צוות רפואי במהלך ניתוח לב, יכולים לתבוע פיצויים אם הם מוכיחים כי הטיפול הרפואי שהנפטר קיבל לפני, במהלך או אחרי הניתוח, היה רשלני.
ברוב המקרים, כדי להגיש תביעה בנסיבות אלה, יש להוכיח שהטיפול שהנפטר קיבל לא עמד בסטנדרטים המקובלים מבינה רפואית; ושהטיפול הרשלני הזה תרם ישירות למותו. הוכחת שתי עובדות אלו מסתמכת בדרך כלל על ראיות שונות, כולל :
- מסמכים רפואיים
- עדויות של אנשי צוות שנכחו במהלך הניתוח והיו עדים להתנהלות הרשלנית של המנתח
- עדויות מומחים רפואיים באותו תחום.
רשלנות רפואית בניתוחי לב: שאלות ותשובות
מה יכול להשתבש במהלך ניתוח לב?
הסיכונים לניתוחי לב כוללים: זיהום בפצעים בחזה, שזהו סיכון שכיח יותר בקרב מטופלים עם השמנת יתר או סוכרת. סיכון נוסף יכול להיות התקף לב או שבץ.
מהם סיכויי ההישרדות לאחר ניתוח לב?
שיעורי ההישרדות הממוצעים לאחר ניתוחי לב הם בסביבות שש שנים, פרק זמן כמעט זהה לאנשים בגילאים דומים שאינם סובלים ממחלות לב.
90% מהמטופלים שורדים את הניתוח שלהם ומשתחררים מבית החולים. קצב ההישרדות הזה משתפר באופן משמעותי ככל שהמחקרים בתחום נמשכים.
כמה זמן צריך להישאר בבית החולים לאחר ניתוח לב?
מטופלים שעברו ניתוחי לב יתבקשו להישאר בבית החולים למשך שבוע עד עשרה ימים. פרק זמן זה כולל שהות של לפחות יום ביחידה לטיפול נמרץ, מיד לאחר הניתוח.
במהלך ניתוח לב נגרם קרע באחד העורקים והועברתם לניתוח מעקפים דחוף. האם זוהי רשלנות רפואית בניתוחי לב?
ניתוחי לב הם הליכים פולשניים שאם הם מבוצעים נכון, הם מובילים לשיפור ניכר במצבו הבריאותי של המטופל. רוב הניתוחים נחשבים לבטוחים יחסית אבל בדומה להליכים פולשניים אחרים, הוא כרוך בסיבוכים וסיכונים.
הסיבוך החמור שעלול להתרחש במהלך ניתוח לב הוא פגיעה בעורקי הלב, מסוג דיסקציה, פגיעה שמובילה לקרע בשכבה הפנימית של העורק, שעלולה להוביל לחסימת העורק שמזין את שריר הלב; קרע בשכבה הפנימית של העורק ופגיעה חמורה בלב.
במקרה זה, רוב הסיכויים הם שבית המשפט יקבע את אחריות המנתח.
בשורה התחתונה, אם יש לכם תביעה חזקה, יש לכם פיצויים גבוהים
אם אתם מאמינים שאתם או בן משפחה נפצע קשה מרשלנות רפואית או הזנחה, חשוב שתפנו למומחים משפטיים מעולים, שיש להם ניסיון משפטי עשיר בייצוג מקרים של רשלנות רפואית בניתוחי לב. הצוות המשפטי שלכם יבחן את נסיבות המקרה ויחתור להשגת הפיצוי הכספי המגיע לכם, שיכול להסתכם במיליונים.