איך עושים בדיקת gbs? ועל מה מעידות התוצאות?

How Do You Do a GBS Test
תוכן עניינים

אם עברתם בדיקת GBS, לא משנה אילו תוצאות התקבלו, אל תדאגו. תוצאות חיוביות ל-GBS הן רגילות וטבעיות לחלוטין ואינן מעידות על סיכון בריאותי או התפתחות תסמינים. התוצאות שמעידות על נשאות GBS פירושן שאפשר לנקוט בצעדים על מנת למזער את הסיכוי הקטן יחסית שהתינוק יפתח זיהום GBS. 

במקביל יש לנקוט בצעדים נגד האחראים שהיו צריכים לגלות את החיידק בשלבי ההיריון ולמנוע את העברתו לעובר. אם אינכן יודעות איך עושים בדיקת gbs ואתן מעוניינות לעבור בדיקה פרטית, חשוב שתיידעו את הרופא או המיילדת שלכן לגבי התוצאות, בין ארם הן חיוביות או שליליות.

טיפול הולם ב-GBS 

אם החיידק נמצא במהלך ההיריון, הטיפול אינו מומלץ עד תחילת הלידה, והרופאים צריכים להתחיל מיד טיפול אנטיביוטיקה תוך ורידית. אם החיידק נמצא בדגימת שתן שבוצעה במהלך ההיריון, יתכן שהתוצאות מעידות על דלקת בדרכי השתן. 

אם כן, הרופא צריך לתת לכן אנטיביוטיקה לטיפול בדלקת, ולקבל גם אנטיביוטיקה תוך ורידית בתחילת הלידה.

השלכות טיפול אנטיביוטי במהלך ההיריון

אין עדויות מדעיות שמעידות על מצב בו נטילת אנטיביוטיקה לטיפול ב-GBS לפני הלידה מפחיתה את הזיהום אצל תינוקות שזה עתה נולדו. אנטיביוטיקה הוכחה כיעילה ביותר במניעת זיהום GBS בתינוקות שזה עתה נולדו, כאשר הטיפול ניתן בהקדם האפשרי לאחר תחילת הלידה, ואז במרווחי זמן קבועים עד ללידה.

הטיפול מקטין באופן משמעותי את הסיכון לזיהום GBS אצל תינוק שזה עתה נולד, אבל לנשים שאינן הרות ואובחנו כנשאיות GBS, אין צורך בטיפול. נשיאת החיידק היא תקינה. רופאים וצוותים רפואיים שיודעים איך עושים בדיקת gbs צריכים להרכיב תוכנית טיפול מתאימה ולהתחיל אותה מיד. 

האם התסמינים הנרתיקיים נגרמים כתוצאה מחיידק GBS?

עולם הרפואה אינו יודע על ראיות משכנעות שמראות שנשיאת GBS גורמת לתסמינים בנרתיק, והחיידק יכול להימצא בגוף גם ללא תסמינים.

רופאים מבצעים לעתים את הבדיקה באמצעות החדרת ספוגית לנרתיק, ואם החיידק זוהה בעקבות הבדיקה, חשוב להבין את התוצאות התקבלו כתוצאה מהחדרת הספוגית לנרתיק או שהחיידק כבר התיישב בגוף במשך פרק זמן ארוך. במילים אחרות, רופאים שיודעים איך עושים בדיקת gbs יודעים גם לנתח נכון את התוצאות.

השלכות נוכחות חיידק GBS יכולות להשתנות ככל שהחיידק נמצא בגוף במשך פרקי זמן ארוכים יותר, ולכן יש לבצע את הבדיקה בין השבועות ה-35 ל-37 להיריון.

משמעות תוצאות חיוביות

תוצאת בדיקה חיונית נחשבת לאמינה ביותר. כל תוצאת בדיקה חיובית מהווה אינדיקטור חזק מאוד לכך ש-GBS היה קיים במהלך הדגימות. 

אם הרופא הסביר לכן איך עושים בדיקת gbs הוא צריך להסביר לכן גם את ההשלכות, כי מאוד לא סביר שהבדיקה תניב תוצאה חיובית כוזב.

משמעות תוצאות שליליות

המהימנות של תוצאה שלילית מבדיקת GBS תלויה במקום בגוף שבו היא בוצעה ובאיזו שיטות הרופאים השתמשו לעיבוד הדגימות האלו. לנשים שנטלו או סיימו לאחרונה ליטול אנטיביוטיקה כשהבדיקה בוצעה, התרופה עשויה להשפיע על תוצאות הבדיקה, לכן חשוב להתייעץ עם הרופא או המיילדת בנושא.

תוצאה שלילית של בדיקת GBS שהתקבלה מבדיקת ספוגית, אינה מהימנה. בדיקה זו מניבה שיעור גבוה של תוצאות שליליות כוזבות. בבדיקה זו החיידק נמצא רק כמחצית מהפעמים בהם הוא קיים, כך שמחצית מהנשים שנושאות את החיידק יקבלו תוצאות שליליות.

מהן אפשרויות הטיפול במקום בו מתבצעת הלידה?

הרופאים והצוות הרפואי צריכים להרכיב תוכנית לידה בהתאם להעדפות האישה ומצבה הבריאותי, ולדעת ממה יש להימנע. נשיאת חיידק GBS אין פירושה תמיד שיש לשנות את תוכנית הלידה. 

במהלך ההיריון, יש להתייעץ עם הרופא או המיילדת לגבי מקום הלידה המתוכנן, כדי לוודא שתהיה אפשרות לקבל אנטיביוטיקה במהלך הלידה על מנת להגן מפני העברת זיהום GBS לתינוק שזה עתה נולד.

יש ליידע את הרופא או המיילדת על מקרה בו האישה ילדה בעבר תינוק שסבל מזיהום GBS, או על מקרה בו התקבלה בעבר תוצאה חיובית, כי רופאים שיודעם איך עושים בדיקת gbs יודעים גם לזהות את הסיכונים האפשריים של הריונות קודמים עם הזיהום וההשלכות על ההיריון הנוכחי.

מהם הסימנים שחיידק GBS משפיע על העובר?

למרות שנשיאת חיידק GBS אינה שכיחה במהלך ההיריון, החיידק עלול לגרום לזיהום אצל העובר, מה שעלול להוביל ללידה מוקדמת, לידת תינוק מת ולהפלה מאוחרת. 

למרבה המזל, מצב זה אינו שכיח מכיוון שלאם וגם לתינוק שלה יש הגנה טבעית מפני התינוק שמפתח זיהום GBS לפני תחילת הלידה או במהלך ירידת המים. אם ההיריון שלכן מתקדם כרגיל, אין שום סיבה לחשוד שהחיידק ידביק את התינוק.

למרות שאין סבירות גבוהה שחיידק GBS יתפתח אצל התינוק, הרופאים צריכים לבצע מעקב צמוד אחר מצבה הבריאותי של האישה ההרה, ובמקרה בו הזיהום מתפתח, הלידה תתחיל מוקדם וזה הזמן להגיע לבית החולים כמה שיותר מהר על מנת לקבל אנטיביוטיקה תוך ורידית כדי להעניק לתינוק את ההגנה הטובה ביותר האפשרית.

האם יש חלופות טבעיות לאנטיביוטיקה תוך ורידית במהלך הלידה?

קיימות חלופות אלטרנטיביות, אבל לא קיימים ממצאים מדעיים שמעידים על כך שכל טיפול שאינו אנטיביוטיקה במהלך הלידה, יעיל במניעת זיהום GBS.

למרות שזהו נושא לדיון נרחב, אין מחקרים טובים שמראים שתרופות טבעיות, הומיאופתיות או אלטרנטיביות יעילות במניעת הידבקות בחיידק GBS אצל תינוקות שזה עתה נולדו.

בשורה התחתונה, במקביל לטיפול כדאי לבדוק את ההשלכות המשפטיות

נשים שמודאגות ממצבים בהם התנועות העובריות מופחתות, צריכות לפנות לייעוץ רפואי במהירות, כי יתכן שהעובר במצוקה. אם הייעוץ הרפואי אינו זמין, יש לפנות מיד לרפואת חירום על מנת לקבל את הסיוע המתאים.

בכל מצב בו החיידק לא אובחן בזמן והאישה והתינוק לא קיבלו את הטיפול המתאים, ניתן לנקוט גם בצעדים משפטיים נגד הרופאים או הצוותים הרפואיים שהיו מעורבים בטיפול באישה במהלך ההיריון והלידה.

נפגעתם בגלל רשלנות רפואית? ייתכן שמגיעים לכם פיצויים.

צרו עמנו קשר לייעוץ חינם

דילוג לתוכן