דיפלגיה: תביעת רשלנות רפואית בעילת שיתוק מוחין דיפלגי

דיפלגיה
תוכן עניינים

דיפלגיה היא פגיעה בתינוק שמתרחשת במהלך הלידה ומובילה להשלכות על התפקוד המוחי התקין של התינוק ככל שהוא מתבגר. טעויות שמתרחשות במהלך הלידה עלולות לגרום לתינוק לחוות פגיעה מוחית טראומטית שעלולה להוביל לשיתוק מוחין. למרבה הצער, השלכות הפגיעה מתגלות רק כשהילד מתבגר, כשכישורי התפקוד המוטורי שלו אינם מתפתחים כראוי.

שיתוק מוחין דיפלגי, שנקרא גם דיפלגיה ספסטית, הוא אחד משלושה סוגים שונים של שיתוק מוחין ספסטי. הבעיה הנפוצה ביותר בהפרעה היא נוקשות השרירים, והיא מתחילה בתקופת הינקות והילדות המוקדמת, כשהגיל הממוצע של האבחנה הוא שלוש.

בכל מקרה בו אתם או אדם קרוב במשפחתכם נפגעו כתוצאה מטיפול רפואי תת-סטנדרטי שהוביל לשיתוק מוחין דיפלגי, עורך דין מומחה לרשלנות רפואית יסייע לכם לתבוע פיצויים. 

שיתוק מוחין דיפלגי ספסטי

דיפלגיה (Diplegia) היא תת סוג של שיתוק מוחין, שנקראת שיתוק מוחין דיפלגי ספסטי, שמשפיע בעיקר על הרגליים. ילדים שסובלים ממצב זה מתקשים לעתים קרובות בהליכה ועלולים לשכל את רגליהם תוך כדי תנועה. הפגיעה מתרחשת כתוצאה מבעיות בשרירי הרגליים והירכיים, ובמקרים מסוימים, גם הזרועות עלולות להיות מושפעות.

אם ילדכם אובחן כסובל משיתוק מוחין דיפלגי ספסטי, חשוב להבין את משמעות הפגיעה. בואו נתייחס רגע לתסמינים על ידי פירוק כל מילה שמרכיבה את מונח המצב:

ספסטית. עלייה בטונוס השרירים, מה שמוביל במקרים רבים לתנועות קשות ונוקשות.

דיפלגיה. שיתוק שני צידי הגוף. ההשלכות הן פגיעה בגפיים, ובמיוחד ברגליים.

מוחי. המוח והנזק שנגרם לו כתוצאה מהפגיעה.

שיתוק. חולשת או שיתוק השרירים.

מה גורם למצב של שיתוק מוחי דיפלגי ספסטי?

בדומה לסוגים אחרים של שיתוק מוחין ופגיעות לידה אחרות, דיפלגיה נגרמת כתוצאה מפגיעה מוחית. ברוב המקרים, הפגיעה מתרחשת במהלך הלידה או מיד לאחריה, במצב שנקרא פגיעת לידה ונובע ממחסור בחמצן לתינוק, אבל קיימים תרחישים אחרים שעלולים לגרום למצב, כמו למשל:

  • תנועה עוברית שאינה תקינה ומסמלת על לידת עכוז.
  • חנק לידה, מצב של מחסור בחמצן שעלול להוביל לצורה של נזק מוחי שנקרא אנצפלופתיה היפוקסית-איסכמינת (HIE) ושיתוק מוחין.
  • זיהום אצל האם.
  • התקפים מצד האם.
  • חשיפה מצד האם לחומרים רעילים.
  • צהבת תינוקות.
  • שבץ תוך רחמי.
  • זיהום אצל התינוק, כגון דלקת קרום המוח.
  • רעלת הריון.
  • לידה מוקדמת. ברוב המקרים, פגים נולדים עם משקל לידה ומוח שביר שפגיע לפגיעות.
  • לידות תאומים או לידות מרובות עוברים.

חשוב להבין שלא תמיד פגיעות לידה נובעות מהפעלת כוח בוטה של הרופא או הצוות הרפואי; המונח מתייחס לסוגים רבים ושונים של פגיעה בתינוק סביב זמן הלידה, כולל תרחישים כמו מחסור בחמצן וזיהום. 

הסימנים המוקדמים מופיעים עד גיל שלוש

שבעי עד שמונים אחוזים מהילדים עם שיתוק מוחין סובלים מדיפלגיה ספסטית. למרות שדיפלגיה נחשבת לאחת הצורות הפחות חמורות של שיתוק מוחין, התסמינים כוללים בעיות בתיאום שרירים, עיכוב בהשגת אבני דרך של התפתחות, ישיבה, זחילה, חיוך והליכה. תינוקות עם דיפלגיה סובלים מנוקשות שרירים או ירידה בטווח תנועת השרירים ורפלקסים מוגזמים. 

בבגרותם, הם עשויים ללכת על בהונותיהם או בזיגזג. חומרת המצב, כמו גם כמות התסמינים תלויה באזורים הספציפיים במוח בהם מתרחשת הפגיעה, ובחומרתה.

רוב הבעיות האלו נגרמות כתוצאה מרשלנות רפואית

כלומר, הבעיות עלולות להיגרם כתוצאה מהתנהלות רשלנית של רופא או איש צוות רפואי, שאינם מגיבים כראוי כאשר מתעוררים סיבוכים לפני הלידה, במהלכה או לאחריה. טעויות רפואיות של רופאים וצוותים רפואיים מהווים כעשרה אחוזים ממקרי שיתוק מוחין, ועלולים להתרחש עקב:

  • שימוש שגוי במלקחיים ובכלים אחרים שמסייעים ללידה.
  • העדר מעקב תקין אחר פעימות הלב של העובר.
  • הימנעות מביצוע לידה בניתוח קיסרי במצב חירום.
  • העדר גילוי, אבחון וטיפול בזיהומים או במצבים רפואיים אצל האם.

לכן, אם רופא או איש צוות רפואי אחר אינם מגיבים בזמן כאשר מתעורר סיבוך במהלך ההיריון או הלידה, או אם הם מתנהלים ברשלנות, יתכן שיש לכם עילה להגשת תביעה בגין נזקי לידה, בטענת שיתוק מוחין דיפלגי ספסטי של ילדכם. 

אז אם ילדכם סובל ממצב של שיתוק מוחי, חשוב שתתייעצו עם עורך דין מומחה לפציעות לידה, שיבנה תיק חזק כך שתוכלו לקבל פיצויים למימון הטיפול השוטף בילדכם.

מאפייני הסיכון של דיפלגיה

במצב של פגיעה עצבית במסלולים העצביים שמובילים מסרים מהמוח לשרירים, שליטת השרירים נפגעת או משותקת. במקרה של דיפלגיה ספסטית, תנועת שרירי הרגליים אינה מתואמת, והילד סובל מנוקשות בירכיים, בברכיים, בקרסוליים, בכפות הרגליים, ובחלק מהמקרים גם בידיים.

יותר מתשעים אחוזים ממקרי שיתוק מוחין, כולל דיפלגיה, נגרמים כתוצאה מתרחישים שמתרחשים לפני הלידה. שאר המקרים מיוחדים לפגיעה מוחית, היפוקסיה או דלקות מוח שמתרחשות במהלך הלידה או לאחריה. 

ויש גם סיבוכים חמורים. שימו לב:

תינוקות שנולדו מוקדם או עם משקל לידה נמוך, נמצאים בסיכון גבוה יותר לדיפלגיה. למרות שעוברים ותינוקות עלולים להיות מושפעים מלוקומלציה, מצב בו ציסטות או נגעים במוח ליד עורק המוח המרכזי שגורמים למוות מחומר לבן, הסיכון לתינוקות שנולדו מוקדם הוא הרבה יותר גבוה בגלל סיבוכים נוספים מלידה ללא פיזיולוגיה מפותחת. תינוקות עם מצב זה כמעט תמיד יפתחו שיתוק מוחי כלשהו.

הסיבוכים השכיחים ביותר של דיפלגיה הם מפרק הירך, ניוון או אוסטיאוארתריטיס, עקמת וכאבים עקב לקויות בשרירים ובעצמות. המתח של חיים עם מוגבלות פיזית עלול לגרום לדיכאון ולהפרעות רגשיות אחרות בנוסף להזדקנות מוקדמת של הגוף.

אילו אפשרויות טיפול זמינות לילדים עם דיפלגיה?

לרוב הילדים שסובלים משיתוק מוחין מומלץ לעבור טיפולי פיזיותרפיה, וזה נכון במיוחד לילדים עם דיפלגיה ספסטית. פיזיותרפיה מסייעת בשחרור שרירים נוקשים, מקדמת ריפוי גופני ורווחה, ומסייעת בבעיות איזון ויציבה, בניית כושר גופני וכוח, ויתרונות רבים אחרים. 

רופאים עשויים לרשום תרופות שמטרתן להפחית את הספסטיות. התרופות כוללות מרגיעי שרירים, נוגדי פרכוסים וסוגים אחרים של תרופות שפועלות על השרירים להפחתת עוויתות. ילד עם דיפלגיה עשוי להזדקק להליכון, פלטה וצורות אחרות של סיוע בניידות. בחלק מהמקרים, נדרש ניתוח כאשר הילד סובל מכאבים מוגברים או עיוותים בגפיים.

הורים רבים בוחרים בטיפולי עיסוי, ריפוי בעיסוק ויוגה לילדים, במטרה להרפות את השרירים באמצעות עיסוי עמוק ובניית כוח. יש להתייעץ עם רופא הילדים לגבי בחירת הטיפול המתאימה ביותר למצב הרפואי של הילד. 

בשורה התחתונה, עורך דין לרשלנות רפואית מלווה משפחות עם ילדים שסובלים מדיפלגיה

אם ילדכם אובחן עם דיפלגיה ספסטית או צורה אחרת של שיתוק מוחין עקב התנהלות רשלנית של רופא או איש צוות רפואי, חשוב לאסוף את הרשומות הרפואיות של הטיפולים שהאם והתינוק קיבלו, ולפנות היום לעורך דין שמתמחה בפגיעות לידה שיבדוק אותן. תביעת נזקי לידה מסייעת למשפחות לתבוע צדק, ולקבל את הפיצוי הדרוש למימון טיפול לכל החיים, ומשאבים הכרחיים אחרים. 

פנו עוד היום לעורך דין מומחה בתחום לקבלת מידע נוסף וייעוץ חינם עד להשגת פסק דין או הסדר פשרה לטובתכם.

דיפלגיה: שאלות ותשובות

מה זה שיתוק מוחין דיפלגי?

שיתוק מוחין דיפלגי הוא צורה של שיתוק מוחין שנובע מפגיעה בחלקי המוח השולטים בתנועות השרירים, עם השפעה על הזרועות או הרגליים. הפגיעות שגורמות לשיתוק מוחין דיפלגי עלולות להתרחש לפני הלידה, במהלכה או לאחריה.

מה ההבדל בין דיפלגיה לבין סוגי שיתוק מוחין אחרים?

תסמיני שיתוק מוחין דיפלגי ספסטי נוטים להיות דומים לתסמינים המתרחשים בצורות אחרות של שיתוק מוחין קל, וקיימות תכונות מסוימות שנפוצות עם המצב.
עם דיפלגיה, הילד מפגין נוקשות או מתיחות בשרירי הרגליים, רפלקסים מוגזמים ברגליים, הליכה משוכלת והליכה על בהונות.

איך מאבחנים דיפלגיה?

האבחון צריך להתבצע מיד. עם החשד לשיתוק מוחין אצל התינוק, הרופא צריך להעריך את התפתחותו הפיזית והמוטורית, ולבדוק את יכולותיו המוטוריות. בדיקת MRI מסייעת לרופא לאתר נזק במוח, אם קיים, ולקבוע אם ניתן לאבחן את המצב כשיתוק מוחין.

מהי התחזית לטווח הארוך של דיפלגיה?

אין היום תרופה למצב של דיפלגיה או כל סוג אחר של שיתוק מוחין. ההפרעה אינה מחמירה, למרות שמצבים קשורים עשויים לעלות בחומרתם לאורך הזמן. עם התערבות מוקדמת וטיפול נכון, התחזית לילדים עם המצב היא חיובית.

 

נפגעתם בגלל רשלנות רפואית? ייתכן שמגיעים לכם פיצויים.

צרו עמנו קשר לייעוץ חינם

דילוג לתוכן