רשלנות רפואית בישראל: כל מה שצריך לדעת כדי לבסס עילת תביעה תקפה

רשלנות רפואית
תוכן עניינים

רשלנות רפואית בישראל מתרחשת כשרופא או איש צוות רפואי מזניח את חובתו המקצועית להעניק טיפול הולם, נמנע מנקיטה בפעולה מתאימה, או נותן טיפול שאינו תקני שגורם נזק, חבלה או מוות למטופל.

ברוב המקרים, רשלנות רפואית כרוכה בטעות רפואית שיכולה להתרחש באבחון, במינון תרופות, בפיקוח אחר מצבו הבריאותי של המטופל, או בטיפול שגוי. חוק רשלנות רפואית בישראל מאפשר למטופלים לקבל פיצוי בעקבות כל נזק שנובע מטיפול תת תקני.

מהי רשלנות רפואית בישראל ומה צריך להתרחש כדי שתהיה עילת תביעה?

בית חולים, רופא או איש צוות אחר בתחום הבריאות נדרשים לספק טיפול סטנדרטי מסוים. הרופא או כל אחד מאנשי הצוות אינם אחראים תמיד לכל הנזקים שהמטופלים חווים, אבל הם אחראים מבחינה משפטית אם המטופל חווה נזק או פציעה שנובעים מחריגה מאיכות הטיפול המצופה בדרך כלל במצבים דומים, ושהאחריות לפגיעה נקשרת ישירות להתנהלות הרופאים. 

כדי שתתקיים עילת רשלנות רפואית בישראל, צריכים להתרחש מספר מצבים:

העדר הקפדה על סטנדרט טיפול ראוי

חוק רשלנות רפואית בישראל מחייב רופאים ואנשי מקצוע בתחום הבריאות לעמוד בסטנדרטים מסוימים, או שהם עלולים להיות מואשמים ברשלנות רפואית.

פגיעה שנובעת מרשלנות

אם מטופל מאמין שהרופא התרשל, אבל לא נגרם שום נזק או פגיעה, לא יכולה להתקיים טענת רשלנות רפואית. המטופל צריך להוכיח כי רשלנות גרמה לפציעה או נזק, ושללא הרשלנות, הפגיעה לא הייתה מתרחשת.

לפגיעה חייבות להיות השלכות מזיקות

המטופל צריך להוכיח שהפגיעה או הנזק שנגרמו בגלל הרשלנות הרפואית, הובילו לנזק ניכר, שיכול להיות:

  • סבל
  • מצוקה מתמשכת
  • כאב מתמיד
  • אובדן הכנסה משמעותי
  • נכות.

יש 4 יסודות שצריכים להתקיים בכל תביעת רשלנות רפואית בישראל

טעות באבחון או טעות במהלך ביצוע הליך רפואי אינם מגדירים רשלנות רפואית בישראל. כדי לבסס בהצלחה תביעה בגין רשלנות רפואית, התובע (המטופל) צריך להוכיח שארבעה יסודות התקיימו: סיבתיות, חובת הרופא כלפי המטופל, רשלנות או הפרת החובה, ונזקים. עכשיו שימו לב:

סיבתיות: האם ההתנהלות של הרופא או המחדל שלו גרמו לתוצאה שלילית?

לדוגמא, האם החמצת אלח דם גרם למות המטופל, או שהמוות נגרם כתוצאה מהיסטוריה של אוטם שריר הלב, היסטוריה של סוכרת, מצב של יתר לחץ דם, שומן גוף מוגזם ועישון? 

יסוד זה של רשלנות רפואית בישראל נקבע באמצעות הוכחת הטעות הישירה של הרופא, שהובילה לתוצאה שלילית.

חובת הרופא כלפי המטופל: האם לרופא הייתה אחריות לטיפול במטופל זה?

האם הפניית המטופל בזמן לרופא מומחה אחר היוותה את חובת הרופא לטפל במטופל? ניתן לבסס היבט זה של רשלנות רפואית באופנים שונים, כמו למשל להוכיח שהרופא נמנע מהפניית המטופל למומחה, סיפק טיפול רשלני בבעיה שהתעוררה, או שאיש צוות רפואי אחר התרשל בתפקידו.

רשלנות רפואית או הפרת חובת הטיפול הזהיר: האם הרופא התרשל בטיפול במטופל זה?

תקן הטיפול מוגדר במונחים של רמת טיפול סביר שרופא אחר, עם הכשרה וניסיון דומים, היה מספק למטופל. 

ניתן לקבוע היבט זה של רשלנות רפואית באמצעות הוכחה שהרופא כרת איבר נוסף במהלך הניתוח, קטע את הרגל הלא נכונה, או שביצע את הניתוח בסביבה שאינה סטרילית, שהובילה לזיהום. תרחישים אלו מוכיחים את הפרת חובת הרופא להעניק טיפול זהיר.

נזקים מתייחסים לפיצוי בגין אובדן או פציעה, חשבונות רפואיים, נזקי עונשין ורשלנות רפואית

ברוב המקרים, החבט זה מתייחס לכלל הכספים ששולמו למטופל או למשפחתו. השאלה במקרה של רשלנות רפואית היא: האם ההתנהלות הרשלנית לכאורה עולה לרמה שבה צריך לשלם כסף למטופל כדי לפצות אותו בגין הנזקים שנגרמו לו?

רשלנות רפואית בישראל מתרחשת במגוון אופנים, צורות ותרחישים

הנה כמה דוגמאות למקרים בהם טעות או רשלנות של רופא או איש צוות רפואי יכולים להוביל לתביעת רשלנות רפואית בישראל:

  • אבחון מוטעה או אי אבחון.
  • ניתוח מיותר או שגוי.
  • שחרור מוקדם מדי מבית החולים.
  • הימנעות מהזנת הבדיקות המתאימות.
  • הימנעות מנקיטה בפעולה בהתאם לתוצאות הבדיקות.
  • הימנעות ממעקב אחר מצבו הרפואי של המטופל.
  • רישום מינון שגוי של תרופות או מרשמי תרופות שגויים.
  • השארת מכשירים רפואיים בגוף המטופל לאחר הניתוח.
  • פעלה על החלק הלא נכון של הגוף.
  • טעויות בהרדמה.
  • שימוש בכלי ניתוח מזוהמים.
  • המטופל חווה כאבים מתמשכים באופן מוגזם לאחר הניתוח.
  • זיהומים שעלולים להיות קטלניים שהתפתחו כשהמטופל שהה בבית החולים.
  • פצעי לחץ.

תובעים יכולים להמשיך בתביעת רשלנות רפואית אם הם נפגעו ישירות מפעולות רשלניות, מחוסר מעש או מחדל של איש מקצוע רפואי. כמו כן, משפחתו של מטופל שנפטר יכולה גם היא לרדוף צדק ולתבוע פיצויים אם הרופא או איש צוות רפואי גרם או תרם למות בן המשפחה.

אם הרופא לא החתים אתכם על טופס הסכמה לביצוע ההליך, עילת התביעה שלכם מתחזקת

אם המטופל אינו נותן הסכמה מדעת להליך רפואי, והרופא אינו מחתים אותו על טופס מתאים, הרופא עשוי להימצא אחראי על ידי בית המשפט, אם ההליך הוביל לפגיעה או לפציעה, גם אם הוא בוצע באופן מושלם. 

אם מנתח נמנע מיידוע המטופל לגבי סיכון של שלושים אחוזים לאיבוד איבר בהליך ניתוח, והחולה מאבד איבר, הרופא יימצא אחראי בתביעת רשלנות רפואית בישראל, גם אם ניתוח בוצע באופן מושלם. הסיבה היא כי אם המטופל היה מקבל את המידע השלם על ההליך והסיכונים האפשריים, יתכן שהיה בוחר שלא להמשיך.

מה רופאים שנתבעו בתביעת רשלנות רפואית צריכים לעשות?

לרופאים שנתבעים בתביעת רשלנות רפואית בישראל יש כמה אפשרויות להתמודד עם התביעה, להגיש את טענות ההגנה שלהם, ולהביא בפני בית המשפט את הצד שלהם בסיפור. מערך ההגנה לרופאים מתפרש על פני מספר שלבים:

יידוע בית החולים על תביעת הרשלנות והפעלת ביטוח אחריות מקצועית

קודם כל, קחו נשימה עמוקה, ורק כדי להכניס קצת פרופורציות, כדאי שתבינו שהסיכויים שלכם לנצח במשפט טובים. חשוב לזכור כי רשלנות רפואית היא חלק ממקצוע הרפואה, ובמקרים רבים בית המשפט יבין שלא עשיתם שום דבר רע. 

לכן, הצעד הראשון הוא ליידע את הנהלת בית החולים על התביעה, והפעלת ביטוח האחריות המקצועית.

מספרים לעורך דין את כל האמת על נסיבות המקרה, בכל הכנות, כולל כל הפרטים

חשוב למצוא עורך דין מומחה לרשלנות רפואית, שיש לו ניסיון בייצוג רופאים שנתבעים בתביעות שמוגשות נגדם על ידי מטופלים, ולספר בכנות את ההתנהלות המקצועית שהובילה לתביעה, כולל כל פרטי הטיפול שהוענק למטופל. 

חשוב לזכור לא לדון על פרטי המקרה עם אף אחד פרט לעורך הדין; כי ההגנה היא על המוניטין שלכם ולא של אחרים.

לעורך הדין צריך להיות את כל המידע הרלוונטי למקרה

עורך הדין יאסוף את כל הראיות הנוגעות למקרה, כולל כל המידע הרפואי הבסיסי שיש לעורך הדין של התובע, וכל מידע אחר שיתכן שאין לצד הנגדי, ושיכול לשמש לטובת ההגנה.

הגנה טובה יכולה להעיף את המיתוס המיותר שכל הטעויות הרפואיות מתבצעות כתוצאה מרשלנות גסה

במקרים רבים, נסיבות המקרה עשויות להיות מעבר לשליטת הרופא; למרות שרוב המקרים נובעים מאירועים שניתנים למניעה. בדרך כלל אנשים מאמינים שכל מקרי רשלנות רפואית נובעים מטעויות גסות של רופאים, אבל האמת היא שמקרים רבים קורים כתוצאה מטעויות פשוטות שמתבצעות בתום לב. 

מערכת יחסים בין רופא למטופל צריכה להיות מושתתת על הבנת המצב הרפואי וניהול תרחישים שניתן לשלוט בהם, על מנת למנוע סיבוכים מאירועים בלתי צפויים.

“אם זה לא רשום, זה לא קרה” – יש מה לעשות כדי להימנע מתביעות רשלנות רפואית

עיקר ההימנעות או ההתגוננות מפני תביעות רשלנות רפואית בישראל מבוסס על ביצוע חובות רפואיות על פי הנחיות ונהלים שנקבעו, שמירת רשומות רפואיות מפורטות, מדויקות ומוקפדות, כי תמיד ניתן לטעון שאם זה לא נרשם, זה מעולם לא קרה.

חשוב לא פחות גם לבסס תקשורת ברורה ויעילה בין הרופא הראשי לבין הצוות הרפואי, כך שניתן יהיה למנוע בעיות לפני שהן מתרחשות, או לטפל בהן מיד כאשר זה אפשרי.

הבנת האפשרויות המשפטיות עם ייעוץ משפטי של עורך דין מיומן

עורך דין מומחה לרשלנות רפואית מייצג נפגעי רשלנות רפואית וחשוב לבחור עורך דין שיש לו למעלה מעשר שנות ניסיון בתחום. הייצוג המשפטי מתחיל עם פניה לייעוץ בעקבות פגיעה ממעשים או מחדלים של איש מקצוע רפואי שהתנהל ברשלנות. עורך דין יחקור את המקרה, יאסוף ראיות מכריעות וייצג את האינטרסים שלכם גם מחוץ לכותלי בית המשפט. 

ייצוג משפטי מעולה יאפשר לכם לתבוע את הנזקים מהצדדים הרשלניים, אם בית המשפט ימצא אותם אחראים בתביעה, כך שתוכלו לקבל פיצויים גבוהים שיסייעו לממן טיפולים יקרים או שיהוו פיצויי שהם בגדר עונשים הולמים.

רשלנות רפואית בישראל: שאלות ותשובות

מה זה רשלנות רפואית בישראל?

רשלנות רפואית בישראל פירושה שרופא או איש צוות רפואי גרם לחולה פגיעה, פציעה או מוות כשנמנע מלפעול במסגרת תקן הטיפול הרלוונטי.
החוק בישראל מגדיר התנהלות רשלנית כשרופא או איש צוות רפואי מבצע רשלנות רפואית ומתרשל בתפקידו כאשר אינו פועל באופן סביר בנסיבות התנהגות בלתי סבירה שגורמת לנזק למטופל.

איך אני יכול לדעת אם יש לי עילת תביעת רשלנות רפואית?

מכיוון שדיני רשלנות רפואית מורכבים מאוד, השיטה הטובה ביותר לדעת אם יש לכם עילת תביעה היא להתייעץ עם עורך דין מומחה ברשלנות רפואית. הקפידו לספר לעורך הדין בדיוק מה קרה לכם, מהפעם הראשונה שביקרתם אצל הרופא שלכם, ועד ליצירת הקשר האחרונה איתו.
מה היו הנסיבות סביב מחלתכם או פציעתכם? איך הרופא התייחס לדיווח שלכם על התסמינים או על המצב הרפואי שלכם? מה הרופא הסביר לכם על תכנית הטיפול שהוא מתכוון לנקוט בה? האם מילאתם אחר הוראות הרופא? מה קרה לכם? תשובות לשאלות אלו ולשאלות רלוונטיות אחרות הן מכריעות אם אתם מאמינים שהרופא שלכם אשם.

את מי ניתן לתבוע בהתאם לדיני רשלנות רפואית בישראל?

כל איש מקצוע בתחום הבריאות, שיש לו רישיון לעסוק ברפואה ושמספק שירות רפואי מקצועי, חשוף לתביעות רשלנות רפואית בישראל. החוק כולל את כל הרופאים, המטפלים המקצועיים, האחים והאחיות או צוות בית החולים.
טכנאי מעבדה או טכנאי רנטגן שיש להם כישורים מקצועיים להפעלת יוד רפואי מתקדם או הכשרה מקצועית לפרש תוצאות של בדיקות, כמו גם מרכז רפואי, בית חולים או חברה רפואית, עשויים להימצא אחראים ברשלנות רפואית על ידי בתי המשפט בארץ.
במקרים רבים, בית חולים, חברת אמבולנסים, מוקד רפואי, בית מרקחת או בית חולים חשופים לדיני נזיקין, או אפילו לתביעה ייצוגית.

מה זה "תקן טיפול מקובל שנקבע"?

זוהי רמת הטיפול והמיומנות שרופאים מוסמכים צריכים לספק לכל המטופלים עם נסיבות ותסמינים דומים.

הרופא שלי טעה והודה בטעותו. האם יש לי עילה לתביעת רשלנות רפואית?

חשוב להתייעץ עם עורך דין מיומן ברשלנות רפואית כדי להבין אם יש לכם עילת תביעה. אם התנהלות הרופא לא עמדה בסטנדרט הטיפול הצפוי, התשובה עשויה להיות “כן”. נזקים עשויים להיות ניתנים להחזר עבורכם על פי חוקי רשלנות רפואית בישראל.

נפגעתם בגלל רשלנות רפואית? ייתכן שמגיעים לכם פיצויים.

צרו עמנו קשר לייעוץ חינם

דילוג לתוכן