נוירוכירורגים הם רואים שמטפלים במחלות שפוגעות במערכת העצבים ובמוח. הם עובדים בתנאים מורכבים ועבודתם עדינה יותר ממקרים שמטופלים על ידי רוב סוגי המנתחים. מטרתם לסייע למוח להחלים מטראומה, פציעה או מחלה וללמוד להסתגל למצב חדש שעשוי להיות קבוע בחיי המטופל.
אבל בחלק מהמקרים, נוירוכירורג אינו מבצע את הצעד הנכון, והמטופל עלול לסבול מפציעה או למות. במקרים אלה, תביעות רשלנות רפואית בניתוח מוח הן האפשרויות שיש לנפגע למיצוי הדין עם האחראים וקבלת פיצויים גבוהים. אם יש שאלה של רשלנות, עורך דין מומחה בתחום יוכיח אותה.
מה נוירוכירורגים עושים כחלק מתפקידם?
כשמטופל מציג בעיות נוירולוגיות כגון סחרחורת, אובדן דיבור, נפיחות במוח או תסמינים דומים, האזור הראשון אותו רוב הרופאים בוחנים הוא המוח. כאשר מתרחשת פעילות שאינה תקינה במוח, הסימפטומים ניכרים ובהדרגה מחמירים. תפקידו של נוירוכירורג הוא לאבחן את הבעיה ואז לפעול אם הבעיה עם המוח כרוכה בניתוח.
כחלק מתפקידם, נוירוכירורגים מטפלים בחלקים הבאים במוח ובעמוד השדרה:
- מבנה הגולגולת
- עצמות הפנים, הצוואר ועמוד השדרה
- כל כלי הדם שמקיפים את הראש, הצוואר ועמוד השדרה
- רצועות הראש והצוואר
- עצמות עמוד השדרה
- עצבים בראש, בצוואר ובעמוד השדרה
- דיסקים שמרפדים את עמוד השדרה
- רקמות שמכסות את העצבים.
אילו סוגי ניתוחים נוירוכירורגים מבצעים?
נוירוכירורגים מבצעים את הניתוחים הבאים:
- ניתוח להסרת או כריתת גידולי מוח.
- ניתוח לתיקון בעיות בעמוד השדרה.
- ניתוח לעצירת או האטת התקפים.
- הקלה על בעיות נוירולוגיות, כמו רעד אצל חולי פרקינסון.
- ניתוח לעצירת דימום במוח בעקבות פציעות טראומטיות או לעצירת שבץ מוחי.
- הליכים כירורגיים שעוזרים להעביר מסרים מהמוח לחוט השדרה כפי שהם צריכים להיות, כשבעיה עצבית גורמת לעיכובים או להפסקות במסרים אלה.
אילו מחלות מטופלות על ידי נוירוכירורגים?
התפקיד של נוירוכירורג הוא לטפל בבעיות מוחיות, כך שהמטופלים יוכלו לחיות חיים איכותיים עם פחות הגבלות. חלק מהמצבים בהם הם מטפלים, כוללים:
- התקפי אפילפסיה
- מחלות עצביות
- מחלת אלצהיימר
- היצרות בעמוד השדרה
- גידולים בעצבים
- סרטן חוט השדרה.
חשוב להבין שלא כל ההליכים הכירורגיים יכולים להתבצע תחת הרדמה, ורוב סוגי ניתוחי המוח דורשים ערנות מסוימת של המטופל כדי שהמנתח יוכל לקבוע אם הוא מטפל בחלק הנכון של המוח. אם המטופל מאבד תפקוד, המנתח יכול לשחזר את התפקוד מבלי שהפגיעה תהיה קבועה. יחד עם זאת, כמה מצבים רפואיים נשארים קבועים לפני שהרופא מתחיל אפילו בניתוח.
איך ניתוח מוח יכול להשתבש?
למרבה הצער, במקרים רבים, ההליכים העדינים של ניתוחי מוח עלולים להשתבש. מהלך שגוי אחד במהלך ניתוח עמוד השדרה עלול לגרום למטופל להיות משותק. זהו תרחיש שכל הנוירוכירורגיים זוכרים במהלך עבודתם, וזהו סיכון שגורם להם לוותר על המקצוע.
יחד עם זאת, סיכונים אלה גם הופכים אותם לזהירים יותר, כי הם מבינים עד כמה כל הליך עדין, ולכן עליהם להתאמץ מאוד על מנת להתנהל בדייקנות ובזהירות כדי להימנע מטעויות. הנה כמה מקרים שעלולים להוביל לתביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח:
- דימום מוחי שקשה או בלתי אפשרי לעצור, ברמה שעלולה להוביל לפציעות נוספות או למוות.
- זיהום מוחי שעלול לגרום לנפיחות, נזק עצבי, חבלה או מוות.
- התקפי לב שנגרמים מלחץ במוח.
- קריש דם שעובר לאזור עמוק במוח.
- נזק עצבי או שיתוק כתוצאה מחתך שפוגע במוח או בעמוד השדרה.
- מתן מנה נמוכה או גבוהה מדי של תרופות למטופל שמובילה לפציעה או להחמרת מצבו.
- אבחון מושהה של בעיה ברורה, כגון מטופל שמציג תסמיני שבץ מוחי אבל לא ננקטה פעולה.
- נזק מוחי בלתי הפיך כתוצאה מהליך כירורגי שלא התנהל כמתוכנן.
- אבחון מוטעה בשל העדר ביצוע בדיקות או שתוצאות הבדיקות לא נבדקו לפני ביצוע האבחנה.
- ביצוע הליך כירורגי שהמטופל לא נזקק לו.
- שכחת ציוד כירורגי בסיום הניתוח בגוף המטופל.
- אי מתן טיפול נכון לאחר ההליך, מה שמוביל לפציעה או למות הטופל.
- אי זיהוי סימני דימום במוח או התפתחות זיהום לאחר הניתוח.
- שחרור המטופל לביתו מוקדם מדי לאחר ההליך.
- העדר סקירת היסטוריה רפואית בתהליך האבחון.
- העדר תגובה כשהסימנים החיוניים של המטופל משתנים באופן משמעותי.
- העדר הקפדה על יידוע המטופל לגבי הסכנות שבניתוח לפני ביצועו, והמטופל נפגע או נפטר כתוצאה מההליך.
איך תובעים פיצויים במקרה של רשלנות רפואית בניתוח מוח?
תביעות רשלנות רפואית מחייבות בקיאות משפטית מורכבת, וחשוב להיכנס לכל סוג של תביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח עם ייצוג משפטי של עורך דין שיש לו ניסיון עשיר לא רק בתביעות רשלנות רפואית, אלא גם ובמיוחד במקרי רשלנות רפואית בניתוח מוח. עורך הדין יסביר לכם את התהליך, יאסוף את הניירת הרלוונטית, יחקור את נסיבות המקרה, ואם מתקיימת עילת רשלנות רפואית, הוא ינסח את כתב התביעה המתאים.
מטרת התביעה היא פסיקת פיצויים למטופל או למשפחתו במקרה של מוות. הפיצויים הם תשלומים שעוברים מהנאשם לתובע, ומאפשרים לו לכסות הוצאות רפואיות, כמו גם פיצויים לכאב וסבל, פגיעה רגשית, ושיבוש איכות החיים. הפיצויים שהתובע יכול לבקש במסגרת התביעה נוגעים לתחומים הבאים:
- כיסוי כל החשבונות הרפואיים הנוכחיים והעתידיים שנוגעים ישירות לפגיעה.
- תשלום על הציוד, הטיפול ומרשמי התרופות שהמטופל זקוק להם כתוצאה מהפגיעה.
- שכר שאי אפשר להרוויח בתקופת ההחלמה מהפציעה.
- שכר עתידי שהנפגע אינו יכול להרוויח אם הפגיעה קבועה או משמעותית מכדי שניתן יהיה לחזור לעבודה.
- פיצוי כספי לכיסוי איכות החיים האבודה.
- פיצוי כספי לכיסוי הפעילויות שהנפגע כבר אינו מסוגל לבצע, כמו יציאה לטיולים, טיפול בילדים, נהיגה או בישול ארוחות. אובדן זה נקרא אובדן קונסורציום.
- הוצאות הלוויה אם הפציעה הייתה כה משמעותית עד שהמטופל נפטר.
איך מוכיחים תביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח?
בית המשפט יקבע אילו פיצויים הנפגע צריך לקבל אם הנאשם יימצא אשם. אבל הנפגע צריך לספק הוכחות ראייתיות על מנת להראות כי הנאשם גרם לפגיעה. אלו הקריטריונים שעל הנפגע להיות מסוגל להוכיח:
התקיימה מערכת יחסים רופא-מטופל. אין צורך בניירת או בחוזה חתום כדי להוכיח קביעה זו, אלא רק להראות שמערכת יחסים זו התקיימה.
הטיפול שהנפגע היה צריך לקבל לא היה סביר. התביעה תוכיח שאם הנפגע היה מקבל את הטיפול במקום אחר, על ידי איש מקצוע רפואי אחר, הפגיעה לא הייתה מתרחשת. ראיות כאלה מוכיחות טענות רשלנות רפואית בניתוח מוח.
הנאשם גרם לפציעה. הפציעה עלולה להיות תוצאה ישירה של פעולה מסוכנת, או שהיא עשויה להיות תוצאה של אי ביצוע פעולה נדרשת. ההוכחה צריכה להראות שהפגיעה הייתה תוצאה של מה שהנאשם עשה או לא מנע.
תביעות רשלנות רפואית בניתוח מוח חייבות להוכיח שהתרחשה רשלנות כלשהי שהובילה לפגיעה. ללא הוכחה זו, אין תביעה.
רשלנות רפואית בניתוח מוח: שאלות ותשובות
עד כמה מורכב ניתוח מוח?
אחד המשפטים השגורים ביותר הוא ‘זה לא ניתוח מוח’, כלומר, זה לא כל כך קשה. אבל חשוב להבין שלצד המורכבות של ניתוחי מוח, הקושי האמיתי הוא לדעת איזו החלטה לקבל.
המצב הבריאותי של חולה עם גידול במוח עלול להידרדר בהדרגה, והניתוח עשוי לרפא אותו.
מצד שני, הניתוח עלול גם לגרום נזק קטסטרופלי, כך שההימור גבוה. לכן המנתח צריך לייעץ למטופל לגבי הסיכונים של שתי האפשרויות, כך שהמטופל יקבל את ההחלטה הקשה על סמך כל הנתונים.
איך ניתוח מוח יכול להשתבש?
ניתוחי מוח עשויים להסתיים עם טעויות טרגיות יוצאות דופן. למשל, כשהמנתח מנתח את החלק הלא נכון של המוח, או כשהניתוח מתבצע למרות שאפשר היה לטפל במצב הרפואי בגישה אחרת,
או כשהאבחנה שגויה והניתוח מתבצע למרות שלמטופל אין בעיה שדורשת ניתוח מוח.
אלה מקרים חריגים וקיצוניים. המקרים השכיחים יותר הם מקרים שבהם רשלנות רפואית בניתוחי מוח מובילה לפגיעה בחלקים סמוכים בריאים של המוח, כתוצאה מדימום חריג או קרישי דם שגורמים לשבץ מוחי.
אילו פיצויים אפשר לתבוע בתביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח?
הסיכונים גבוהים וטעויות עלולות להיות הרסניות מבחינת המטופלים ובני משפחותיהם. נזק למוח עלול לשנות את האישיות; ויש אנשים שמגלים שהם כבר אינם יכולים לקרוא,
למצוא את המילים הנכונות, לזהות מספרים או לזכור שמות; אחרים מאבדים תנועה ויתכן שאינם מסוגלים להניע את הזורע או הרגל בצד אחד של הגוף, או שהם אפילו סובלים משיתוק מוחלט.
בחלק מהמקרים החמורים מטופלים לא התעוררו לאחר הניתוח או נפטרו.
כל מקרה נבחן לגופו ותביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח מפרטת את כל הנזקים שנגרמו למטופל ובני משפחתו, כולל ההשלכות הרגשיות של כאב וסבל, והדרישה לפיצויים נקבעת בהתאם.
אילו שאלות חשוב לשאול עורך דין לרשלנות רפואית?
השאלות שחשוב לשאול עורך דין שמתמחה ברשלנות רפואית הן:
האם יש לכם עילת תביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח? במקרים רבים, אנשים מאמינים שיש להם עילת תביעה, אבל הם פשוט אינם בטוחים.
איך מטפלים במקרי רשלנות רפואית? האם עורך הדין מוביל את התביעה או שכמה אנשי צוות במשרד עובדים על התיק?
כמה עולים השירותים המשפטיים והאם יש אפשרות לשלם את שכר הטרחה מתוך הפיצויים שייקבעו?
הנקודה היא שמנתח עלול לטעות, אבל אם אפשר היה למנוע את הטעות, הוא צריך לשלם
לנוירוכירורגים יש תפקיד בעל ערך בתחום הבריאות, אבל הם עשויים לטעות. כשטעויות מתבצעות ואינן מזוהות ומתוקנות בזמן, או שהן נובעות מהתרשלות המנתח או הצוות הרפואי, האחראים שנמצאים אשמים על ידי בית המשפט צריכים להודות בטעות, לתקן אותה ולפצות את התובע.
בין אם הטעות התרחשה בבית חולים פרטי או ציבורי, לאף אחד לא מגיע לסבול מפציעה שהתרחשה באשמת אנשי המקצוע שהיו אמורים להציל אותו, ובטח שאף אחד לא צריך להמשיך לסבול בלי לקבל פיצויים מתאימים.
בפגישת ייעוץ אצל עורך דין מומחה לרשלנות רפואית, תוכלו להבין מהן האפשרויות המשפטיות שלכם, אם יש לכם עילה להגשת תביעת רשלנות רפואית בניתוח מוח, ומהן הזכויות במקרה הספציפי שלכם, שיכולות להוביל את בית המשפט לפסוק לכם פיצויים גבוהים.