מקרי רשלנות רפואית מתפרסמים בתקשורת בתדירות גבוהה בשנים האחרונות, עם סיפורי אימה על ילדים שהפכו לנכים כתוצאה מהתנהלות רשלנית של רופאים וצוותים רפואיים, או מקרים חמורים לא פחות, של החמרת מצב נכות קיימת כתוצאה מהעדר אבחון נכון או טיפול רשלני.
מקרים אלו גורמים להורים ולאנשים רבים שניגשים לקבלת טיפולים רפואיים, להיות ערים להיתכנות מצבי רשלנות רפואית, והם מחפשים כמה שיותר מידע בתחום. בדיוק למטרה זו, המומחים של MedLawyers הרכיבו את המדריך המקיף הזה, כך שתוכלו להיות מצוידים במידע השלם על תביעה לילד נכה, כולל סקירת הסוגיות החשובות בתחום, ומאפייני הגשת התביעה.
אבל בואו נתחיל עם השאלה החשובה ביותר: מה ההגדרה של רשלנות רפואית?
הציבור סומך על הרופאים, על הצוותים הרפואיים ועל הנהלות בתי חולים פרטיים וציבוריים, או כל עובדי מרכזים רפואיים פרטיים, שיספקו את השירות הרפואי המקצועי וההגון ביותר שניתן לקבל, פשוט מכיוון שבריאות תקינה משפיעה על כל מהלך החיים.
אז כן. רופאים נדרשים לטפל במטופליהם במידה מוקפדת של זהירות, הוגנות ומקצועיות, כדי למנוע עוולות, שגיאות או תוצאות חמורות.
בכל מקרה בו רופאים, מנתחים או צוותים רפואיים אינם עומדים ברמת הטיפול המצופה מהם, כמו שניתן לראות כמעט בכל כתב תביעה רשלנות רפואית דוגמא שמוגש לבית המשפט, שמציג מצב בו התנהלות רשלנית של רופאים הובילה באופן ישיר לנזקים בגוף או בנפש המטופל, האחראים יועמדו לדין לאחר בירור נסיבות המקרה.
זוהי ההגדרה הכוללת של רשלנות רפואית, אבל ממש כפי שהגוף מורכב ומסועף, כך גם הנזקים הפוטנציאליים של התופעה. בואו נראה רגע מה זה אומר בדיוק.
מאפייני רשלנות רפואית בילדים נכים
תביעת רשלנות רפואית שמוגשת לבית המשפט בגין טיפול שאינו הולם שבוצע על ילד, שהוביל לנכות או להחמרת נכות קיימת, עשויה להציג דפוסים שונים של תרחישים, כמו למשל:
- בחירה שגויה של שיטת טיפול.
- התעלמות ממידע רפואי שנוגע לנכות הילד במהלך קבלת החלטות על תוכנית טיפול מתאימה.
- העלמת מידע הכרחי מהורי הילד.
- ביצוע רשלני של הליך רפואי שהוביל לנכות או להחמרת נכות קיימת.
- העדר הקפדה על סקירת היסטוריה רפואית מלאה שמתעדת את נכות הילד או את מצבו הבריאותי המיוחד.
- או כל מצב אחר שבו קיים חשד שתוצאות שליליות של הליכים רפואיים הובילו לפגיעה בילד.
מקרים אלו מוצגים בהרחבה במגוון כתבות רשלנות רפואית שמתעדות מקרים רבים שנוגעים לאחד הנושאים הכואבים ביותר בתחום הרשלנות הרפואית: התנהלות לקויה של רופאים במעקב אחר נשים הרות, או התנהלות רשלנית של הרופאים והצוותים הרפואיים במהלך הלידה, עם תוצאות של מציאות עגומה בה ילדים נולדים עם מחלות מורכבות או עם נכויות לכל החיים.
עילת תביעה לילד נכה במקרה רשלנות רפואית בהריון או בלידה
רשלנות רפואית בהיריון או במהלך הלידה עשויה להוות בסיס מוצדק להגשת תביעה נגד האחראים. מטרת התביעה היא לדרוש פיצוי שיסייע להורים שילדם נולד עם נכות כתוצאה מההתנהלות הרשלנית של הרופא, המיילד או הצוות הרפואי, לספק את כל צרכיו ולממן את הוצאות הגידול שלו.
סכום הפיצויים של תביעה לילד נכה מיועד להוצאות כמו טיפולים מיוחדים, רכישת ציוד מסייע, ביצוע שינויים בבית, לימודים במוסדות חינוך מיוחד, מימון מטפלים, אובדן מקומות עבודה של ההורים כתוצאה מהצורך לטפל בילד הנכה, הכאב והסבל של הילד, ההורים ובני המשפחה, או כל עוולה אחרת שנגרמה כתוצאה מהרשלנות של הרופאים והצוותים.
כמובן שאין שום סכום פיצוי שייקבע על ידי בית המשפט, שיכול לפתור את מכלול הקשיים הלוגיסטיים, המנטליים והרגשיים שהילד והוריו נאלצים להתמודד עימם להמשך כל החיים, אבל עם קבלת הפיצוי ההולם, לצד הקצבה שמגיעה להורים ולילד מהמוסד לביטוח לאומי, ניתן להקל ולשפר את איכות חיי הילד הנפגע ובני המשפחה.
תביעת גמלת נכות מהביטוח הלאומי
כשהורים מבינים היטב מה ההגדרה של רשלנות רפואית, יש להם את הכלים לתבוע את האחראים ולדרוש את הפיצוי המגיע להם, אבל חשוב להגיש תביעה מתאימה גם למוסד לביטוח לאומי, שתזכה את ההורים בקבלת גמלת ילד נכה. תביעה זו יכולה להיות מאושרת בכפוף להתקיימות מספר תנאים:
- הילד הנכה הוא בנו של תושב ישראל מבוטח (בין אם הוא בחיים או לא).
- הילד חי במדינת ישראל (למעט מקרים מיוחדים בהם הוא נמצא בחו”ל).
- הילד הנכה מתגורר עם משפחתו ואינו מקבל קצבת ניידות (למעט מקרים מסוימים המפרטים בחוק).
ילד נכה שמתגורר עם משפחת אומנה אינו מזכה את הוריו בקצבה חודשית, אלא את משפחת האומנה בהתאם להחלטה של המוסד לביטוח לאומי. במשפחות חד הוריות, רק ההורה שהילד גר איתו, זכאי לקבלת הגמלה החודשית.
מקרים שמזכים את ההורים בקבלת הגמלה מהביטוח הלאומי לצד הגשת תביעת רשלנות רפואית
אלו המקרים העיקריים שמאפשרים להורים להגיש תביעה לילד נכה נגד המוסד לביטוח לאומי, ולצד הגשת תביעת רשלנות רפואית, כשהנכות נגרמה כתוצאה מהתרשלות של רופאים או צוותים רפואיים:
אוטיזם
ילדים על הרצף האוטיסטי מוגדרים על פי החוק כילדים הסובלים מלקות מיוחדת שמזכה את הוריהם בקבלת גמלת נכה. להבדיל ממקרים אחרים בהם מעורבת בהליך ועדה רפואית, ילדים אוטיסטים זכאים לקבלת מאת אחוזי גמלה, ללא תלות ברמת התפקוד שלהם, אלא רק בהוכחה המאבחנת אותם על הרצף.
על פי דרישות הביטוח הלאומי, אנשי מקצוע רפואיים ספציפיים שמוסמכים לאבחן את הילד כילד הנמצא על הרצף, צריכים לבצע את הבדיקות המתאימות כדי לאשר את נכות הילד.
בחלק מהמקרים, כשרשלנות רפואית שהתרחשה הובילה להחמרת תנאי חייהם של הילדים על הרצף כמו אבחון מאוחר של האוטיזם, או התרשלות בבדיקת הצ’יפ הגנטי במהלך ההיריון, או כל מצב אחר שבו אבחון מוקדם היה יכול לסייע בטיפול בילד, ההורים רשאים לתבוע את זכויותיהם בנפרד בבית המשפט, לצד או במקביל לתביעה המוגשת לביטוח הלאומי.
לכן כל מידע על רשלנות רפואית שמאפשר להורים להתנהל היטב בכל מקרה של פגיעה בילדם במהלך טיפול רפואי שהוא קיבל, חיוני למיצוי מלוא זכויותיהם.
חיים בעוולה
זהו מונח משפטי שמייצג מקרים בהם הורים לא עודכנו על היתכנותו של פגם בעובר, שהתגלה או נחשד בשלב בהריון בו היה ניתן לבצע הפלה חוקית, וכך נמנעה מהם האפשרות לקבל החלטה על המשך או הפסקת ההיריון.
מקרים כאלו יכולים להתרחש כאשר האישה אינה מופנית לביצוע מלוא הבדיקות הנדרשות במהלך ההיריון, שהיו יכולות לגלות את המום, והם מהווים עילה להגשת תביעה לילד נכה. קיימים גם מקרים בהם הרופא, המיילד או הצוות הרפואי ביצעו את הבדיקות הנדרשות, אבל התרשלו בתפקידם ולא גילו את המום שהיה ניתן לזהות.
בהתאם למגבלה עימה נולד הילד, יחושב גובה הקצבה לה הוא זכאי מהביטוח הלאומי. מטרת הקצבה היא לכסות על הנזקים הכלכליים שנגרמו למשפחה בעקבות המצב שנכפה עליהם כמו הוצאות רפואיות, אובדן השתכרות, טיפולי שיקום, הסעות לטיפולים, או כל הוצאה רפואית אחרת, ובמקביל ניתן למצות את הדין עם האחראים גם במסגרת הליכים משפטיים.
עכשיו שימו לב!
חשוב להבין כי תביעת רשלנות רפואית רלוונטית גם אם הילד נפטר, כמובן בהתאם למאפייני המקרה. במקרים של מוות רשלנות רפואית, ועם כל הקושי של ההתמודדות, יש להבין את אחריות הרופאים או הצוותים הרפואיים למקרה הפטירה, ולנקוט בכל האמצעים הנדרשים להשגת הפיצוי המגיע להורים בהתאם לחוק.
נכון, אין שום סכום כספי שינחם הורים שכולים, אבל יש בסכום הפיצוי שייפסק כדי להקל את מימון ההוצאות הכרוכות בעריכת הלוויה, קבורה, וכן, גם לקבל סכום כספי שמסמל את גודל העוולה והסבל שנגרם להורים ולבני המשפחה.
חשיבות חוות הדעת הרפואית בהליך תביעה לילד נכה בגין רשלנות רפואית
במקרים בהם מוגשת תביעה על רשלנות רפואית, התובע נדרש לצרף חוות דעת רשלנות רפואית שערך מומחה בתחום כדי לבסס את טענות התביעה ולקדם את האינטרסים של המשפחה לרמת הדיוק המקסימלית.
במקרים בהם אין הסכמה בין הצדדים על בחירת המומחה שחוות דעתו רלוונטית וקביעה, בית המשפט יחליט על מינוי מומחה מתאים מטעמו כדי לאפשר הליך הוגן.
בכל מקרה, ההורים צריכים להיות מודעים למלוא זכויותיהם בהליכי רשלנות רפואית, ולהבין את התקיימות האחריות גם במהלך ההיריון, הלידה, או לאחר שהילד נולד, כדי לוודא את מיצוי מלוא הזכויות של ההורים ושל הילד שנפגע.
חשיבות הגשת תביעה בגין רשלנות רפואית עם ליווי המומחים בתחום
בכל מקרה בו ילד נפגע והפך לנכה כתוצאה מרשלנות רפואית של רופאים או צוותים רפואיים, או שנכות קיימת הוחמרה או הובילה להיווצרות מצבים רפואיים חדשים, להורים יש זכאות לתבוע את האחראים בגין הנזקים.
ברוב המקרים, תביעה לילד נכה מופנית כלפי האחראים, אבל במקרים אחרים ייתכנו צדדים אחרים שאחראים לנזקים שהתרחשו כתוצאה מהתרשלות.
לכן חשוב שההורים יתייעצו עם עורכי דין מומחים לרשלנות רפואית, שבקיא בהסדרת ההליך מול הגורמים המתאימים, ויפתח בהליכים שיובילו למיצוי מלוא זכויות הילד, ההורים, ובני המשפחה, עם תוצאות של קביעת פסיקה הולמת.
המומחים של MedLawyers עונים על השאלת הנפוצות שלכם
באילו מקרים ניתן להגיש תביעה לילד נכה?
תסמונת דאון, שיתוק מוחין, אפילפסיה, סיסטיק פיברוזיס, פגיעות עמוד השדרה, פגיעות גפיים, לקויות בדיבור, מגבלות התפתחותיות או כל נכות אחרת שהילד סובל ממנה, הן נכויות מוכרות שמאפשרות להורים להגיש תביעה לילד נכה כדי לקבל את הגמלה החודשית.
התביעות מוגשות על ידי ההורים בשם הילד הנכה, ולצד התביעה המוגשת למוסד לביטוח לאומי, כשקיים חשד שהנכות נובעת או הוחמרה כתוצאה מרשלנות רפואית, יש להגיש תביעה נפרדת נגד האחראים.
עורך דין מומחה בתחום בוחן את נסיבות המקרה וקובע אם קיימת עילה להגשת תביעה, ולאחר איסוף המידע הרלוונטי, הוא מזמין ייעוץ של מומחה לרשלנות רפואית שיקבע את הנסיבות בהן התרחשה הרשלנות.
איך נקבעים סכומי הפיצויים במקרי נכות ילדים כתוצאה מרשלנות רפואית?
ההליכים המשפטיים המובילים לפסיקת הפיצויים לטובת ההורים לילד נכה כתוצאה מרשלנות רפואית, משתנים בין המקרים, אבל השיקולים המנחים את השופט בקביעת סכום הפיצויים הוא חומרת הנכות והוכחת האחריות הישירה של הרופאים או הצוותים הרפואיים.
רוב התביעות מסתיימות בפסיקת פיצויים שמבוססים על הכאב והסבל שנגרמו לילד הנכה, להוריו ולבני משפחתו, כמו גם תשלומים למימון הוצאות רפואיות לכל החיים, שינויים במגורים, חינוך מיוחד, תרופות, וכל הוצאה אחרת שמיועדת לטיפול בילד.
האם ייתכן גישור במקרים של רשלנות רפואית?
רוב האנשים מאמינים שהליכי גישור נוגעים רק, או בעיקר להליכים במסגרת דיני משפחה, אבל גישור קיים גם במקרי רשלנות רפואית, והליכים אלו נדרשים במיוחד במקרים בהם הרשלנות של הרופא או הצוותים הרפואיים, שהובילה לנכות הילד, אינה מאפשרת להורים למחול או לרצות לשתף פעולה עם הצדדים האחראים. מטרת הליך הגישור היא להפחית ככל הניתן את ההליכים המשפטיים המסועפים והארוכים.
מגשרים רשלנות רפואית עוסקים בעיקר בגישור בין שני הצדדים במקרים המסווגים כ'קלים', כאלו שניתן להתמודד בלב שלם עם התוצאות שלהם ללא צורך בהגשת תביעה לבית המשפט, כמו למשל מקרים שמבוססים על אי הבנה בין הצוות הרפואי לבין ההורים, כשהפגיעה לא הייתה מורכבת או חמורה במיוחד.
מה אומר חוק ההתיישנות?
חוק התיישנות עבירות רשלנות רפואית קובע שניתן להגיש תביעת רשלנות רפואית בתוך פרק זמן של עד שבע שנים מיום המקרה שהוביל לנכות. לכלל זה יש סייגים, מכיוון שלא תמיד ברור מתי התרחש האירוע.
במקרים כאלו ניתן להגיד את הזמן המתאים להגשת התביעה בתוך שבע שנים מיום גילוי המקרה שהוביל לנכות הילד. חריגה נוספת היא במקרה של ילדים קטינים. במקרים אלו הגשת התביעה מותרת עד לפרק זמן של כשבע שנים מהיום שהילד הפך לבגיר (כלומר עד הגיעו לגיל 25).
ישנן חריגות נוספות המאפשרות להורים או לילדים שבגרו להגיש תביעת רשלנות רפואית עם דרישה לפיצוי במקרים בהם התרשלות הרופאים או הצוותים הובילה לנכות, אבל חשוב להבין שברוב המקרים, בתי המשפט אינם מגלים מידת סלחנות, ודורשים מינוי מומחה לרשלנות רפואית כדי לברר היטב את נסיבות המקרה, ולקבוע סכום הולם של פיצוי.